A szennyezett gyógyszert bármely patikában leadhatják

2018.07.26. 10:00

Hétfőtől veszik vissza a vérnyomás-csökkentőket

A szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket július 30. és augusztus 31. között válthatják vissza a gyógyszertárakban.

Pekarek János

A magas vérnyomás népbetegség, csak az érintett gyógyszereket 200 ezer magyar beteg szedi, alkalmazásuk hirtelen abbahagyása azonban nagyobb kárt okoz, mint ha tovább szednék azokat. Fotó: pixabay.com

Azoktól a betegektől, akiknek ezt írta fel az orvos, ebben az időszakban legfeljebb két darab bontatlan doboz, a lejárati határidőn belüli gyógyszert vesznek vissza a patikák, és ezekért a dobozokért a visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több legyen otthon. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla vagy blokk hiányában is!

A kivont gyógyszerek: Nortivan, Tensart, Valsartan, Valsocard, Valsotens készítmények különböző típusai. A szennyezett hatóanyagú gyógyszert az unió tagállamai­ban kivonják a forgalomból, így a betegek számára már csak a megfelelő minőségben gyártott készítmények elérhetők. Hazánkban július 4-én vonták ki a patikákból a szennyezett hatóanyagú gyógyszereket.

A gyógyszerek szedését nem szabad abbahagyni addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő orvosságot fel nem írja! A gyógyszer szedésének abbahagyásakor ugyanis megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is megnöveli. Ezért fontos, hogy a betegek minél hamarabb keressék fel orvosukat!

A szennyezett gyógyszereket visszaveszik, azok árát kifizetik Fotó: Shutterstock

Horváthné dr. Tóth Katalin, a Béke városrészi Medicina gyógyszertár vezetője lapunknak elmondta: a gyógyszertárból is visszaküldték a forgalmazónak a raktáron lévő, szennyezett hatóanyagú vérnyomáscsökkentőket, és felkészültek arra, hogy visszaváltsák a pácienseknél lévő készleteket. Mint mondta, van egy-két olyan gyógyszer, amivel helyettesíthetik az érintett készítményeket, tehát senkinek nem kell hirtelen abbahagynia a gyógyszer szedését. Annál is kevésbé, mivel a szennyeződés csak hosszú távon, nagyobb mennyiségben fogyasztva fejti ki káros hatását. A gyógyszer-nagykereskedők országszerte ütemezett rendelésekkel gondoskodnak a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők pótlásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában