Nyáron is jöhetnek katasztrófák

2018.06.25. 08:00

Magosi Lajos – Nyáron az egyik legnagyobb veszélyt a szárazság és az aratás jelenti

Nyári veszélyforrások: szélviharok, zivatarok, villámárvíz és aratás…

Pekarek János

Vagyis aktuális kérdések is szóba kerültek a katasztrófavédelem megyei igazgatósága által pénteken Dunaújvárosban rendezett sajtóreggelin.

Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a helyi hivatásos tűzoltóság parancsnokságán például felhívta a figyelmet arra, hogy nyáron az egyik legnagyobb veszélyt a szárazság és az aratás jelenti.

Éppen múlt csütörtökön volt egy kombájntűz a megyében, Seregélyesnél. Nagyobb baj szerencsére nem történt, de ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy egy vállalkozás vesztét okozza a tűz – szerencsétlenebb esetben viszont akár az egész nemzetgazdaság is megérezheti a pusztítást. Annak ellenére is, hogy az aratás előtt a gazdáknak be kell jelenteniük, mikor rendezik a gépszemlét, s ezen a katasztrófavédelem szakemberei külön ellenőrzik a tűzvédelmet, még szikrapróbát is tartanak.

Dr. Szigeti Enikő hivatalvezető, Magosi Lajos, Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő a sajtóreggelin Fotó: HK/Dunaújvárosi Hírlap

A másik nagy nyári veszélyforrást az időjárás jelenti. Magosi Lajos ezredes nem csak a szélviharok és a zivatarok veszélyeire hívta fel a figyelmet, hanem az úgynevezett villámárvizek kialakulásának lehetőségére is. Igaz, ezek többnyire a megye északi részén, a nagyobb hegyek közelében fekvő településeken jellemzők, de (különösen, ha a falvak, városok vízelvezető rendszere nincs jól karbantartva) másutt is okozhatnak problémát: emlékezetes Sárbogárd esete a kétezres évek elején. Márpedig nem elég, ha a vízelvezető árkok tisztán tartására kötelezzük a lakókat, mivel sok idős, egyedülálló, mozgásában, munkavégzésében korlátozott ember erre legjobb szándéka mellett sem képes.

Ilyenkor van szükség az önkormányzatok előrelátására és szervezőkészségére. A katasztrófavédelem a villámárvizeknél is segít, hangsúlyozta a megyei katasztrófavédelem igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában