mindennapi kenyerünk

2018.06.07. 10:00

Magyarország tíz legnagyobb kapacitású üzeme között szerepel a dunaföldvári

A búza az egyik legősibb kultúrnövényünk. Magyarország azon országok közé tartozik, ahol jó minőségű gabona terem, s ebből sokféle kenyér, pékáru és más termék készítésére alkalmas lisztet őrölnek. A folyamat két fontos szereplője: a gabonát megtermelő gazda és a gabonából lisztet készítő molnár. (A pékek szerepéről most nem szólunk.)

L. Mészáros Irma

A termelők ötven-hatvan kilométeres körzetből jöttek, Pataki László azonban helyből érkezett Fotók: Hankusz Kálmán / DH

Dunaföldváron a nemrég megtartott partnertalálkozón a helyi és környékbeli gazdák, termelők és a dunaföldvári malom tulajdonosai, a Szuro-Trade cégcsoport vezetői és az ahhoz tartozó GOF Hungary Kft. munkatársai vettek részt.

A Szurovcsák András ügyvezető igazgató által vezetett nyíregyházi székhelyű cég, amelyhez a dunaföldvári malom is tartozik, fontosnak tartotta, hogy partnereiket, a beszállító gazdákat tájékoztassa a fejlesztésekről és a búzapiac aktuális állásáról. A GOF Hungary – mint megtudtuk – nem zárt tulajdonosi közösség, hiszen a hűséges partnerek tulajdonrészt is szerezhetnek. A több lábon álló cég egyik önálló üzletága a malom.

A termelők ötven-hatvan kilométeres körzetből jöttek, Pataki László
azonban helyből érkezett Fotók: Hankusz Kálmán / DH

A dunaföldvári telephelyen negyvenegy fő dolgozik. 1884-ben Reitter Ferenc alapította, s az elmúlt több mint 130 év alatt folyamatosan üzemelt és fejlődött. Az utolsó jelentős korszerűsítés és termelésbővítés 2001-ben zajlott. A mostani tulajdonos tíz évvel ezelőtt a felszámolótól vásárolta meg. Azóta a munkatársakkal azon dolgoztak, hogy ötven-száz kilométeres körben kiépítsék a beszállítói hálózatot. 45 ezer tonna gabonára van szükségük, s ezt a helyi és környékbeli termelőktől vásárolják meg. Bíznak benne, hogy bővül a partneri kör. Ezért hívták össze ezt a találkozót is.

A létesítmény 1884 óta folyamatosan üzemel és fejlődik

A cégnél különböző minőségű gabonából különböző minőségű és speciálisan felhasználható liszt készül, amelynek felét külföldi piacokon, főleg Olaszországban és Németországban értékesítik. Dunaföldváron étkezési búza őrlése történik, amelyből különféle liszteket, búzadarát és ipari felhasználásra búzacsírát, valamint a melléktermékből takarmány alapanyagot gyártanak. Mint elmondták, a kilós csomagolású áru terén nagy verseny van, ezért úgy döntöttek, hogy a mennyiség egy részét speciális termékként hozzák piacra, például meghatározott, fagyasztott termékek előállítására alkalmas lisztként vagy kekszlisztként, illetve más egyedi igényt szolgálnak ki. Céljuk, hogy nagyobb hozzáadott értékkel a lisztexportot erősítsék.

A dunaföldvári malom tevékenységét
Lengyel Tamás igazgatóhelyettes
mutatta be

 

A vezetők beszámoltak a telephelybővítésről és az új mintavevő és zsákoló automata beüzemeléséről. A hatszázmillió forintos beruházás felét ez utóbbira fordították. Az új helyszín – a régi TIG telepen – lehetővé teszi, hogy aratási időszakban zökkenőmentesen, a város mindennapi életének zavarása nélkül, hosszú nyitvatartási időben fel tudják vásárolni a gazdáktól a beszállított gabonát. A fő cél a malom ellátása. Naponta 240 tonna őrleményt készítenek, amellyel Magyarország tíz legnagyobb kapacitású malma között szerepel a földvári.

Bővítés

Az új telephely lehetőséget nyújt a tevékenység bővítésére is: gabonafelvásárláson kívül vetőmag, műtrágya és növényvédőszer értékesítésével is foglalkoznak. Így komplexen ki tudják elégíteni majd a gazdák igényeit. Speciális megegyezés megkötésére is törekszenek. Mivel a búzatermesztésben a termés minősége a vetőmag helyes kiválasztásától és az időjárástól is függ, a találkozón szakmai előadást is hallgathattak a résztvevők. A prémium típusú búza iránt nőtt meg az igény – hallottuk. Június közepén Martonvásáron fajtabemutatót tartanak, hogy felhívják a figyelmet a minőségi búzákra, mondta dr. Vida Gyula, az MTA Martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont tudományos osztályvezetője.

Szárazság

A GOF Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója, Pilinszki Tímea a búzapiaci kilátásokról adott információt. Az elmúlt években a kínálat meghaladta a keresletet, a hozamok emelkedtek, az árukészletek növekedtek. A szezon végére rekord zárókészlet volt – tekintett vissza a szakember. Az utóbbi pár év, sőt az idei két tavaszi hónap szárazsága nemcsak hazánkat, hanem Ukrajnát, Oroszországot, Észak-Amerikát, Kanadát és Brazíliát is érintette. Húsz százalékkal kevesebb csapadék esett. Ha ez tovább folytatódik, valószínű a termékkiesés. Hatmillió tonnával kevesebb várható az idén. Ez azzal is jár, hogy valószínűleg – hat év óta először – a felhasználás meg fogja haladni a kínálatot. Ennek árfelhajtó hatása is lesz – kapták az előrejelzést a gazdák.

A 2004-ben alapított cég, amelynek alapítói maguk is gazdálkodók, fő célja, hogy a termelőtől a közbeeső láncszemek nélkül a végfelhasználóhoz jó minőségű és speciálisan felhasználható termék kerüljön. Hogy a találkozónak mi lesz a hozadéka, s hogy mi, fogyasztók az előrejelzések, a cég és a gazdák együttműködése következtében milyen termékeket kapunk, még sok tényezőn múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában