Köszönet a pedagógusoknak

2018.06.15. 13:30

Aranydiplomásokat és kitüntetetteket köszöntöttek Dunaföldváron

A pedagógusokat és az oktatási-nevelési intézmények dolgozóit köszöntötte Dunaföldvár város önkormányzata nevében Horváth Zsolt polgármester a múlt csütörtökön tartott városi ünnepségen.

L. Mészáros Irma

Nincs még egy hivatás, ahol a jókor vagy rosszkor kimondott szónak olyan hatása van, mint a pedagóguspályán – hangzott el a beszédben. A tanárok tevékenysége a csendes esőhöz hasonlítható. Reménykedünk, hogy majd egyszer meglesz az eredménye a termésben – mondta a városvezető. A bölcsődétől az egyetemig munkálkodó igazi pedagógus optimista ember. Németh

László szavai szerint ez a pedagógusi hit, amely inkább a természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddiginél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddiginél többre) taníthatók.

Szécsi Andrásné 1968-tól nyugdíjba vonulásáig a Magyar László Gimnáziumban tanított

A köszöntő után négy pedagógusnak adtak át elismeréseket. Szécsi Andrásné, a Magyar László Gimnázium nyugalmazott tanára ötven évvel ezelőtt szerezte magyar–orosz szakos középiskolai tanári diplomáját. Egyetlen munkahelye volt a földvári iskola, ahová férjével, a matematika–fizika szakos Szécsi Andrással érkeztek 1968-ban. Julika néni – ahogy a diákok hívják – nyugdíjazásáig tiszteletben álló pedagógusként, osztályfőnökként, munkaközösség-vezetőként, majd igazgatóhelyettesként dolgozott. Nagy tudású, türelmes ember, aki sok évtized elteltével is élvezi a diákok szeretetét. Aranydiplomáját a kibocsátó egyetemen csoporttársaival vette át, az emléklapot egykori kollégája, a gimnázium mostani vezetője, Fehérné Keserű Katalin adta át.

1968-ban a bajai Felsőfokú Tanítóképzőben végzett a másik ünnepelt, Vida Ferencné Debulay Mária, aki egy év kivételével végig a dunaföldvári általános iskolában tanított. Nyugdíjba vonuló tanító édesanyja helyét vette át annak idején. Később ének-zene szakon Pécsett szerzett újra diplomát. A hosszú évek alatt tanított, osztályfőnök volt, népdalkört vezetett, táboroztatott, tette a dolgát jósággal, türelemmel, empátiával. A ma tizenkét unokás nagymama elveihez hűségesen szolgálja az embereket, a rászorulókat: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjának aktív tagja. Aranydiplomáját Baján veszi át, az emléklapot Keresztesné Katona Mária, a Beszédes József Általános Iskola vezetője nyújtotta át neki.

Vida Ferencné aranydiplomás,a Beszédes József Általános Iskola nyugalmazott tanára Fotók: LMI

Ezen az alkalmon György Márta, az Eszterlánc óvoda vezetője munkatársai nevében két, nyugdíjba vonult óvodapedagógustól köszönt el. Fabóné Bíró Ágnes és Gazsóné Czeitler Zsuzsanna több évtizedes óvónői tevékenysége elismeréséül megkapta a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

Az ünnepséget követően Felméri Péter humorista műsorán szórakozhattak a jelenlévők. A pedagógusokat állófogadással vendégelte meg a város önkormányzata, hogy fehér asztal mellett is beszélgethessenek a kollégák, mostaniak és az egykoriak.

A világ ugyan sokat változott, de a pedagógus feladata és felelőssége mindig ugyanaz: emberré nevelni a gyermekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában