a két Duna-parti város együttműködése

2018.05.17. 15:00

Testvérvárosi kapcsolat– újvárosiak látogatnak Vukovárra

Május elején ünnepelte Dunaújváros horvát testvérvárosa, Vukovár a város napját. Ezen a napon a XVIII. században fektették le ugyanis a Szent Filipp és Jakab római katolikus templom alapkövét.

Várkonyi Zsolt

A közelmúltban egy küldöttség Vukováron járt, ahol Gombos István (j1), Friedrichné Pető Ilona (b1) és Farkas Lajos (j3) képviselte Dunaújvárost Fotó: amatőr

Vukovár

 

A délszláv háborúban a szerb támadók a földdel tették egyenlővé, mert a horvát identitásra utalt. Az újjáépített templom a horvát feltámadást és élni akarást szimbolizálja, ezért határoztak úgy a város vezetői, hogy a város napját ehhez az építményhez és történésekhez kötik. A hivatalos program fő eseménye az ünnepi közgyűlés volt, amelyen jelen volt a horvát állam több magas rangú képviselője is. Ivan Penava vukovári polgármester meghívta Dunaúj­város önkormányzatának vezetőit is az ünnepségre, így városunk küldöttsége is részt vett az eseménysorozaton. A dunaújvárosi delegációt Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester vezette. A látogatás tovább mélyítette a kialakuló testvérvárosi együttműködést a két Duna-parti város között.

A közelmúltban egy küldöttség Vukováron járt, ahol Gombos István (j1), Friedrichné Pető Ilona (b1)
és Farkas Lajos (j3) képviselte Dunaújvárost Fotó: amatőr

Hős horvát város

 

A következő vukovári látogatásra most május 18-án kerül sor, amikor is közel 50 dunaújvárosi vendég fogja megtekinteni a hős horvát várost. Vukovárt 1150-ben cast­rum Vlcou néven említik először. A várostól délre, a Száva és Báza (Bosut) folyók közén elterülő Bázaközben győzték le 1388 kora tavaszán Zsigmond király hadai Horváti János Boszniából benyomuló seregét. 1537. december 1-jén is lovascsata dúlt a közelében. A város 1687. augusztus 12-én, a nagyharsányi csata után szabadult fel a török uralom alól. 1848. november 15-én itt győzte le Batthyány Kázmér a szerbeket. 1910-ben 10 359 lakosából 4125 horvát, 3502 német, 1592 szerb és 954 magyar volt. A trianoni békeszerződésig Szerém vármegye Vukovári járásának székhelye volt.

A védők emléke

Az újkori történelem tragikus részeként a várost 1991. augusztus 26-án fogták körbe a szerb csapatok, amelyet a horvát védők november 18-áig védtek hősiesen. A vukovári csata során 7500 horvát katona esett el, de a horvát hadsereg időt nyert az újjászervezésre. A harcokban a 45 ezer lakosú városban csaknem minden elpusztult. A Duna-parton hatalmas kereszt hirdeti a védők emlékét. A három hónapos ostrom alatt a kórház alagsorában, hihetetlen körülmények között folyt a sérültek gyógyítása. Később ide menekültek az egészséges emberek is, lévén a város legnagyobb pincerendszere. A város elfoglalása után a szerbek a kórház alagsorában élő embereket evakuálás címén buszokkal a pár kilométerre lévő Ovcara faluba szállították, ahol hosszas kínzások után mindannyiukat lelőtték és közös tömegsírba dobták. Mindezt a kórház alagsorában berendezett múzeum, illetve az Ovcara határában lévő emlékhely őrzi.

Vontatottan

A háború után Franjo Tudjman elnök első útja Valkóvárba vezetett, hogy lerója tiszteletét és kegyeletét a város hős védői előtt, a település helyreállítása mégis nagyon vontatottan haladt, a Zágráb–Vukovár-vasútvonalon a közlekedést például csak 2007-ben állították helyre, s a város centrumában ma is rengeteg épület áll szétlőve, kiégve.

(Forrás: wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában