Hagyományok, tánc és figyelemfelhívás

2018.04.09. 09:00

Ez történt az elmúlt héten Dunaújváros és környékén

Újra divatba jött a hagyományos, vödrös locsolkodás: Baracson tizenhat háznál várták a legényeket.

Pekarek János

Kedd: – Baracson a hagyományok szerint locsolkodtak. Máig éltetik a húsvéti hagyományokat Baracs templomosi falurészén. Korán keltek és nem sajnálták a vizet a legények húsvéthétfő reggelén: alaposan megöntötték a lányokat! A vidéki falvakban újra divatba jött a vödrös locsolás. Az idén két lovas kocsira is szükség volt, annyian jelentkeztek a népi hagyományokat felelevenítő eseményre. A település tizenhat házánál várták a fiúkat.

Simon Angéla már rutinosan tér ki a hideg víz elől, magával rántva fogóját a locsolásnál Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Szerda: – A szlovákiai Füleken táncolt az ünnepen a dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, amely részt vett a XIII. Palóc húsvét ünnepi műsorán. Abba, hogy a vendégjáték létrejöhetett, a fenntartó MMK-n kívül besegített a Vasas Táncegyüttes Alapítvány is, az őket kísérő Galiba zenekar munkáját pedig a Csoóri Sándor-programban nyert összegből finanszírozták.

Csütörtök: – Kiállítás nyílt az Intercisa Múzeumban a mentőkről. A helyi rendvédelmi hónap első rendezvényeként nyitották meg A mentés története és a dr. Lengyel Árpád hagyatéka című tárlatokat. A Lorántffy középiskola diákjai nemcsak a megnyitón voltak jelen, hanem a kiállítási tárgyak gyűjtésében is segítettek.

Fotó: Hankusz Kálmán / DH

Péntek: – Harmadik alkalommal ragyogott kékben a főtér az autizmus világnapja alkalmából. Azon a napon világszerte számos figyelemfelhívó programot rendeztek, ezek közül az egyik legjelentősebb a „Light It Up Blue”, ehhez csatlakozott a dunaújvárosi Jószolgálati Otthon.

Szombat: – Hercegfalva-­Mezőfalva 207. évfordulóját ünnepelte. Szentmisével, az alapítók szobrainak koszorúzásával, József nádor-díjjal és kulturális műsorral készült Mezőfalva, hogy méltón emlékezzenek a település alapítására, arra a hitre és kitartásra, amelyet példának állítottak az ősök az utódok elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában