ön tudta?

2018.03.31. 15:30

Kálvária? Tűzszentelés? Megmutatjuk a húsvéti hagyományokat és népszokásokat

A húsvéti ünnepkörhöz számtalan hagyomány kapcsolódik. Ezeket vettük sorba Balogh Pál Gáza, néprajzos muzeológussal. A sorozat első részében a nagypénteki valamint a nagyszombati szokásokat ismertetjük.

Morva Dávid

Magyarpolány, 2012. május 24. A Jézus szerepét alakító Keresztes János (k) egy jelenetet ad elő a Polányi Passió próbáján, a Veszprém megyei Magyarpolány kálváriadombján. Immár tizenkettedik alkalommal több, mint másfélszáz helybeli lakos adja elő pünkösdkor a Jézus életét és szenvedését bemutató misztériumjátékot május 25-től kezdően több napon át.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Nagy Lajos

A húsvét, Jézus feltámadásának napja a keresztény felekezetek legnagyobb ünnepe. Időpontja a nyugati felekezetekben a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Az egykori paraszti világképben a tavasz, a megújulás és a termékenység képzetei is hozzákapcsolódtak az ünnephez, erre rímeltek az ünnep népi hiedelmei és rítusai.

Nagypéntek

Krisztus kereszthalálának emléknapja szigorú böjti nap volt. A katolikusoknál ilyenkor háromszori étkezés engedélyezett, egyszeri jóllakással. Általában bablevest, tésztaételeket, néhol túrós, tejes ételeket fogyasztottak ezen a napon. Tiltások is kapcsolódtak ehhez a naphoz, például egy hiedelem szerint az e napon sütött kenyér kővé válna; sok helyen pedig tüzet sem szítottak, sőt, az állattartással kapcsolatos munkákat is tiltották. Egészség- és szépségvarázsló erőt tulajdonítottak ugyanakkor ezen a napon a víznek aranyos vagy arany víznek hívták, és ilyenkor a lányok emiatt hajnalban a patakra mentek mosdani.

Magyarpolány, 2012. május 24.
A Jézus szerepét alakító Keresztes János (k) egy jelenetet ad elő a Polányi Passió próbáján, a Veszprém megyei Magyarpolány kálváriadombján. Forrás: MTI Fotó | Fotós: Nagy Lajos

Délután, az esti szertartás előtt járták a katolikus helyeken a keresztutat, vagy a templomban, vagy a település magaslatán elhelyezett, kálvária-szoborral végződő keresztutakon. Középkori laikus hagyomány maradványaként vallásos idősek még a 20. század elején is gyakran a megfeszített Jézus szobránál gyóntak meg ezen a napon. Az esti szertartás különleges része a passiótörténet előadása, mely sok helyen ma is énekelt formában történik, de több helyről ismerünk nagyszabású, sokszereplős misztériumjáték feldolgozásokat is, amelyek egykor még elterjedtebbek voltak. A mise része a kereszthódolat, a megfeszített Jézus képmásának tisztelete is. Az esti szertartást virrasztás követi a szent sírnál, sok helyen a szent sírt jelképesen őrzik is. Nagypénteket a protestánsok – igaz, különösebb akár népi, akár teológiai magyarázat nélkül – legnagyobb ünnepükként tisztelik. Ők is böjtölnek ezen a napon, és az évben egyedül ilyenkor tartanak napi három istentiszteletet.

Nagyszombat

A feltámadás ünnepe. A katolikus liturgia reggel Jeremiás siralmainak a felolvasásával kezdődik, majd napközben a szent sír látogatásával folytatódik. Az esti nagymise első része a tűzszentelés, erről gyújtják meg a szentelt gyertyát. A tűz hamuját, mint szentelményt mágikus célra is használták egykor elődeink betegségek elhárítására, az állatok hasznának fokozására. A nagyívű szertartás az egyházi év csúcspontja, a teremtéstörténettől a megváltásig magában foglalja az egyház hitét. A keresztelésre és a keresztelővíz megszentelésére is ekkor kerül általában sor.

A több órás, éjszakai szertartást a legtöbb helyen feltámadási körmenet is kíséri, melyek során a húsvéti népéneket éneklik (pl. Feltámadt Krisztus e napon). A néphagyomány ezt a napot általánosan alkalmasnak tartja a féregűzésre: a nagytakarítás során féregűző szövegekkel hajtották el rituálisan a kártevőket. A meszelésre is általában ilyenkor került sor, valamint a házaknál égő tűz szításának is ez volt a hagyományos időpontja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában