nyolcadik vezető halálok

2018.03.09. 08:22

Nőnapon a vese védelméről tartottak előadást a kórházban

Minden évben március második csütörtökén tartják a vese világnapját. A Szent Pantaleon Kórház aulájában tájékoztatóval várták a hölgyeket a nőnapon.

Balla Tibor

Dr. Németh József, a helyi kórház nefrológus főorvosa Fotó: Zsedrovits Enikő/DH

Mivel idén a világnap a nemzetközi nőnapra esik, az idei téma a vese és a női egészség volt. A nők nagyobb arányban szenvednek veseelégtelenségben, mint a férfiak, de éppen olyannyira kevéssé tájékozottak, mint férfitársaik. Ezért a kórház aulájában nemcsak a műveseállomás és a nefrológia munkatársai voltak jelen, hanem a nőgyógyászaté is, hogy tájékoztassák az arra járó hölgyeket.

Dr. Németh József, a helyi kórház nefrológus főorvosa
Fotó: Zsedrovits Enikő/DH

Dr. Németh József nefrológus főorvos elmondta, a krónikus vesebetegség világszerte körülbelül 195 millió nőt érint, jelenleg a nyolcadik vezető halálok a nőknél, évente közel 600 ezer halálesettel. Az elhízás, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a krónikus vesebetegség előszobája, tette hozzá. Kiemelte a szűrővizsgálatok fontosságát, tekintettel arra, hogy a vesebetegség kezdeti stádiumban tünetmentes, és a beteg vesefunkciója akár 90 százalékkal (!) is romolhat, mielőtt az első tünetek jelentkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában