túra Olaszországban

2018.01.23. 18:00

Európa felett a nap

A DSZC Báni Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma évek óta részt vesz az Európai Unió Erasmus+ projektjeiben.

duol.hu

Az idei tanévben ismét új projekt indult, melynek célja, hogy az együttműködő európai iskolák közösen építsenek meg egy napelemmel hajtott csónakot. A három éven át tartó munkában hat iskola – belga, német, lengyel, török, magyar és olasz – működik együtt úgy, hogy félévenként találkoznak, és bemutatják az addig elvégzett munkát.

A projekt első találkozójára Olaszországban került sor, 2017. október 20-27. között a perugiai Alessandro Volta Műszaki Iskola fogadta a partneriskolák képviselőit. A Bánkiból három diák és három tanár utazott el, hogy részt vegyen a projekt előkészítésében, feladatok felosztásában, és ismerkedjen a napelem működési elvével.

Természetesen egy olaszországi látogatás kulturális programok nélkül elképzelhetetlen. A diákok nemcsak egymással, hanem Róma nevezetességeivel is ismerkedtek az első két napon, majd tovább utaztak Perugiába, hogy elkezdődhessen az igazi munka. A délelőttöket az iskolában töltötték, ahol képet kaphattak arról, milyen az olasz oktatási rendszer, és hogy néz ki egy hasonló képzést nyújtó iskola külföldön. Különleges kihívást jelentett a tanulóknak, hogy vegyes csoportokban, a nyelvi akadályokat leküzdve kellett dolgozniuk, prezentációt készíteniük és azt a projekt munkanyelvén, németül előadni. A munka mellett remek programokat szerveztek a fogadó iskola tanárai és tanulói. A csapat megízlelhette egy manufaktúrában, hogy Perugiában nagyon finom csokoládét készítenek, bepillantást nyerhetett egy középkori, olasz város életébe. Mindenki számára emlékezetes marad az Assisiben tett kirándulás, Szent Ferenc sírjának megtekintése, a városka utcáin való barangolás.

A következő találkozóra márciusban kerül sor Regensburgban, ahol már a csónak megtervezése lesz a feladat, addig pedig minden iskola otthon dolgozik a projekt sikeréért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában