Nem gyakori, de nem is rendkívüli

2018.01.10. 11:30

Emelkedik a Duna vízszintje, kedden tetőzött Újvárosnál

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére a múlt hét közepén lehullott csapadék, és a meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtő területén vízszintemelkedések alakultak ki. 

Szabó Szabolcs

Az uszályok továbbra is zavartalanul közlekednek az öbölben Fotó: AG

Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége vasárnap 14,7 köbkilométer volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több mint kétszerese, és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

A jelenlegi rekordmennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket – jegyezték meg.

A Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az elsőfokú készültségi szintet. Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosban hétfőn hajnalban, Dunaújvárosnál kedden tetőzött a vízszint. Az alsó szakaszon készültségi szint alatti értékek alakultak ki.

Az uszályok továbbra is zavartalanul közlekednek az öbölben
Fotó: AG

- Az idősebb horgászok, a Dunát folyamatosan figyelők tudhatják, hogy bár hasonló vízszintemelkedést január ezen szakaszában meglehetősen ritka, mégsem beszélhetünk rendkívüli esetről. A Duna vízszintemelkedése miatt korábban kinyitották a felső öbölnél található zsilipet, hiszen az ott található, részben ragadozókból álló halállománynak nagy szüksége, mondhatni étvágya van a kisebb takarmányhalakra. Az utóbbi napok szinte tavaszias időjárása miatt láthatóan nálunk, a helyi horgászszövetségnél is megnőtt a forgalom, hiszen több horgász is kimerészkedett a vízpartra. Hogy milyen fogási szerencsével, az már más kérdés, de a lényeg a kikapcsolódás. A csónakok elhelyezése a téli időszakban egyéni döntés kérdése, sokan már ősszel kiveszik a csónakot, mások, bízva az enyhébb időben a vízben hagyják – most úgy látom, hogy e tekintetben sem kell nagy vészhelyzetre készülniük a csónakkal rendelkező horgászoknak – mondta el lapunknak Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke.

A Duna áradása nem érinti, a kikötő, az ISD Portolan Kft. működését, ahol zavartalanul dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában