Kisebbségben

2017.12.13. 19:12

Önkormányzati estet tartottak a ruszinok

Szokásos évi közmeghallgatását rendezte meg a dunaújvárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat tegnap a Római körúti Civil Házban. 

Pekarek János

a

Ez a nemzetiségi önkormányzat 2006 óta működik városunkban. Rendezvényeiken 40-70 ember szokott részt venni. Szerdai összejövetelükön elfogadták a 2018-2021 közötti stratégiai, és a 2018. évi belső ellenőrzési tervet, majd beszámoltak éves munkájukról. Ami nagyrészt a helyi görögkatolikus egyházközséghez kötődik. Sok mindent, így karitatív munkájukat, közösségi életüket is együtt szervezik.

A közmeghallgatáson ott volt (balról) dr. Mudra László, Kóbor Etelka és az önkormányzat vezetője, Mudra József is Fotó: Ady Géza

Ahogy mondani szokták: „Minden ruszin görögkatolikus, de nem minden görögkatolikus ruszin”! Az elmúlt évben például búcsúkon voltak Máriapócson, Sajópálfalán, és július utolsó vasárnapján megrendezték a helyi búcsút, ami egyben a megyei ruszin nap is volt, és részt vett rajta nemzetiségük parlamenti szóvivője, Giricz Vera is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában