a kulcsi teréz anya

2017.12.17. 11:30

Higgadtnak maradni nem mindenki képes

Kaiserné Gödöny Erzsébet Dunaföldvárról származik, Dunaújvárosban dolgozott, és negyedszázada már, hogy Kulcson él.

MENYHÁRT FERENC ÉS ZSIROS MÁRIA

Ha Erzsébet egy jó ügy mellé odaáll, szinte az egész falut meg tudja mozgatni Fotó: Zsedrovits Enikő

Az érettségi után újabb és újabb képzésekben vett részt, amíg építésztechnikusi és műszaki ellenőri képesítést szerzett.

Sok ezer lakás műszaki hibáinak felmérése, a problémák megoldásának a megszervezése volt a feladata, addig, amíg nyugdíjba nem ment. Sok ezer lakásban sokféle természetű, ízlésű, műveltségű ember lakik, és mindegyikkel szót kell tudni érteni. Akinek napokig nincs fűtése vagy ázik a fala, – finoman szólva – nyugtalan szokott lenni, de akinek ezt meg kell oldania, az nem emelheti fel a hangját. Akkor is tudnia kell hallgatni, amikor a másik a legharagosabban kiabál. A panaszok, a sérelmek ingerült sorolása közepette higgadtnak maradni nem mindenki képes! A gyors és helyes megoldás megtalálásához jó helyzetfelismerő és döntéshozó képesség szükséges, majd óriási szervezői rutin, meg kapcsolatrendszer a javítás lebonyolításhoz. Komoly iskola az ilyen, és Erzsike ezt az iskolát járta több évtizeden át, sikeresen.

Alapvetően pozitív alkat, aki maga is vonzza a pozitív embereket. A pozitív ember nem azt nézi, hogy mit nem lehet, hanem azt keresi, hogyan lehet elérni azt a célt, amire vágyik. Negatívnak azokat tekinti, akik aggályoskodnak, nem tudják a megoldást, de javaslatokat bármire és bármikor tesznek. Az ilyen mentalitásúak rendszerint kényelmesebbek annál, semhogy megcsináljanak valamit, de kritikával bármikor, bármit képesek illetni. Hamar megsértődnek, és hajlamosak begubózni a sérelmeikbe. Pedig Marcus Aurelius óta tudjuk azt is, hogy ezzel csak a maguk életét nehezítik. A negatív emberek pszichikai ragályt jelentenek, a pozitív személyiségek adják a Föld erőforrásait – ahogy Szepes Mária megfogalmazta.

Erzsike az egyik ilyen erőforrás sokszor még azok számára is, akik valamiért azzal ijesztgetik, bénítják meg magukat, hogy csak a gondokra és a bajaikra fókuszálnak. Olyan erőforrás, ami aktívan cselekvő, egymásnak lelki támaszt, értelmes célt, effektív segítséget jelentő csoportba képes összehozni az embereket. Pozitív hozzáállásával új irányokat mutat meg a gyakran ellaposodó, a nemes célokat is ellenszenvessé alacsonyító segélyakciókkal próbálkozóknak.

Egyszerű, bárki által használható módszerei vannak az adomány-transzfer, a véradás, az életmentés és más, a közösségi életben fontos ügyek felkarolására és megoldására. A klasszikus eszközrendszert kitágítva úgy fogalmazza át és osztja szét a feladatokat, hogy a segíteni akaró – kortól, nemtől függetlenül – talál benne magának olyan szeletet, amit szívesen felvállal. Így az sem csoda, hogy ha Erzsike valamit kigondol, azt meg is tudja valósítja. Jönnek hozzá a feladatok, és ő mindig azon gondolkozik, hogyan lehet a leggyorsabban, takarékosan de színvonalasan megoldani.

Ha Erzsébet egy jó ügy mellé odaáll, szinte az egész falut meg tudja mozgatni
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha egy jó ügy mellé odaáll, szinte az egész falut meg tudja mozgatni. Az iskolásokból csapatot szervezett. A gyerekek megtanulták az elsősegély-nyújtást, és már az első próbálkozásuk során az országos versenyig eljutottak. De van felnőtt elsősegély-nyújtó csapata is, amelyik a megyei versenyen ért el dobogós helyezést. Egészségpercek címmel már a második éve rendez Kulcson ismeretterjesztő előadásokat a nyár veszélyeiről, az őszi vagy a tél idején terjedő betegségek megelőzhetőségéről, a táplálkozással, az életmóddal kapcsolatos tudnivalókról.

A vöröskereszt kulcsi alapszervezetének alapítója, majd elnöke lett, de segíti a karitász tevékenységét is. A rengeteg elfoglaltsága mellett rendben tartja a környezetét, ő maga ápolt. Vidám, jó kedvű, mosolygós, és mindenkihez van egy kedves szava. Senkit, semmilyen kérésével nem utasít el.

Két gyereket felnevelt. Vagyont nem gyűjtött. Szerényen, takarékosan él. Biztosan nem véletlenül mondják róla, hogy ő a kulcsi Teréz anya. Erzsike pontosan tudja, hogy „sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában