Negyven éves pályafutás

2017.12.10. 18:57

Egy elhivatott óvónő életútja – Fabóné Bíró Ágnes porté

Negyvenéves óvodapedagógusi munkaviszonya utolsó napját töltötte a dunaföldvári Eszterlánc óvoda Kossuth utcai épületében Fabóné Bíró Ágnes három hete szerdán.

L. Mészáros Irma

ddd

Aznap is tette a dolgát, mint máskor. Mosolyogva fogadta a gyerekeket, figyelt mindenre, játszott, mesélt, fürge mozgással leguggolt vagy nyújtózkodott a testnevelési játékban, mindent együtt a gyerekekkel. Majd az ebédeltetés után összeszedte személyes holmijait, s másnap új életet kezdett. Nem keserűen, hanem tudatos döntés után – jókedvűen. Mert a csúcson kell abbahagyni – mondja.

- Elhivatottságot éreztem az óvónői feladatokra, sosem gondoltam munkának. Mindig óvónő akartam lenni – kezdi a visszatekintést. Hajdani óvónőjéhez, Kerekesné Pannika nénihez sokáig visszajárt az általános iskolából. Szeretett ott lenni. Később úttörőcsapat-vezető, majd ifivezető volt. Mindig közösségben, mindig a közösségért. Az érettségi évében, 1977-ben hat-hétszeres volt a túljelentkezés a választott főiskolán, nem vették fel. De a szeptembert már óvodában kezdte, két hónap múlva pedig óvodavezető lett képesítés nélkül a Bölcskéhez tartozó Andráspusztán (a mai Szent András-kastély területén), ahol a családok sok állami gondozott gyermeket neveltek.

- Rögtön a mélyvízbe kerültem. Teljesen egyedül voltam, de megoldottam – idézi fel a kezdést. Minden előképzettség nélkül, könyvekből és az ifimunka tapasztalataiból vezette a foglalkozásokat, szépítette a termet, étlapot állított össze, írta az anyagfelhasználást, fogadta az ellenőrzést. Élvezte. Aztán a következő évben hazahívták, s ő örömmel jött. A Templom utcai óvodában sokat tanult idősebb kolléganőitől, akik engedték, hogy kibontakozzon. 1979-ben a jó hírű Kecskeméti Óvónőképző Főiskola nappali tagozatán kamatoztatta az előző két év gyakorlati tudását, s begyűjtötte hozzá az elméletet. Sikeres, csodálatos időszakot élt meg. De Dunaföldváron óvónőhiány volt, s Sziegl Ferenc igazgató ismét hazahívta. Így levelező tagozaton szerezte meg diplomáját. Az évtizedek során a település különböző óvodáiban dolgozott, ott, ahol éppen szükség volt rá. Hol beosztott óvónőként, hol tagóvoda- vagy óvodavezetőként. Többször üres termet varázsolt át csoportszobává, amikor új óvodát indítottak, majd fájó szívvel ürítette ki a megszüntetett óvodát.

- Csupán tettem a dolgomat legjobb tudásom, meggyőződésem és lelkiismeretem szerint mindig az óvoda és annak lakói érdekében, a családokat segítve. A mi óvodánkban szerveztünk először szülők bálját, évente több alkalommal családi kirándulásokat. Gyakran harcokat, személyes konfliktusokat is felvállaltam, hogy az óvodásaim megfelelő körülmények között, változatos fejlesztőjátékok segítségével, minél felkészültebben indulhassanak tovább – összegzi a pályáját. Mindig azt vallotta, hogy egy pedagógusnak folyamatosan tanulnia kell, meg kell újulnia. Hiszen nagyon sok változás történt az elmúlt negyven évben. A néphagyományőrző óvodai nevelési programot választották akkor, amikor ez még nem volt divat, később beépítették a hagyományaikat az új tevékenységközpontú programba. Igyekezett elémenni a kihívásoknak. Használta az internetet a mindennapi ötletek gazdagításában. Részt vett a Comenius I. minőségirányítási program kidolgozásában. Elvégezte a közoktatási-vezetői szakot, elsőként készítette el a portfólióját, elnyerték a „Zöld óvoda”, a „Biztonságos óvoda” címet. A művészeti, később a természeti munkaközösség vezetőjeként továbbképzésekre, tapasztalatszerzésre vitte munkatársait, kapcsolatot alakított ki más települések óvodapedagógusaival. Kollégáival gyűjteményeket, projekteket készítettek. Beszámolói 2015 óta folyamatosan megjelennek az Óvodai nevelés című folyóiratban.

Fabóné Bíró Ágnes mesélt életéről, hivatásáról
Fotós: Fabó Ferenc

- Óvónői hivatásom volt az életem, soha sem néztem, hogy lejárt a munkaidőm. Célom és feladatom volt, hogy játékos formában a gyakorlatban, mozgáson keresztül fejlesszem a gyermekek tudását, felkészítsem őket az iskolára, alapokat adjak a jövőjükhöz.

Sikeresnek érzem a munkám, hiszen élményeket nyújtva, szeretetben neveltem, szebbé, változatossá, mozgalmassá tettem a gyermekkorukat, tartalommal töltöttem meg a hétköznapjaikat.

Olyan lelkesen mesél, hogy elcsodálkozom: vajon mit fog csinálni egy elhivatott óvónő nyugdíjasként. Mosolyog. Szeretné tapasztalatait a szakfolyóiratban megosztani. Három fia, egy ötéves és egy egy hónapos unokája van, velük is több időt szeretne majd tölteni. Aztán a hobbik! Ágnes a dunaföldvári Vadásztársaság tagja, négyéves kora óta édesapjával járta az erdőt, ebben a világban nőtt fel. A társaságban a legnagyobb aranyérmes vadkant ő lőtte 2012-ben. A természetközelség a másik szerelemben, a fotózásban is megjelenik. Férjével együtt a dunaújvárosi Mezőföld Természetfotó Egyesület tagja, képei kiállításokon szerepelnek. A fotók születéséhez pedig kirándulni, utazni is kell.

Amikor felhívtam, először szabadkozott, hogy nincs mit mesélnie. Aztán a találkozáskor jöttek az emlékek, a gondolatok, és mesélt, mesélt. Egykori és mostani óvodásairól, arról, miért jó a vegyes csoport, miként látta meg a gyakorlaton lévő hallgatóban vagy a dajkában, hogy a pályára termett-e, a nehéz sorsú családokról, a nevelési programokról. Mesélt, s nem vettük észre, hogy mennyi idő telt el. Mint ahogy az a negyven év is gyorsan elrepült.

- Almafát ültettünk, amikor Zöld óvoda lettünk, hogy együtt gondozva fogyasszuk el a termését. Ezt a fát már nélkülem nevelik tovább, de a gyümölcsét ízlelve talán majd rám gondolnak egy kicsit – tűnődik el egy pár percre. Aztán ahogy elindulunk a beszélgetés helyszínéről, az utcán sorra ráköszönnek, megállítják. – Ilyenkor érzem, volt értelme negyven évig óvónőként dolgoznom – összegzi, s már a következő napok terveiről beszél, mert múlt, jelen és jövő együtt fontos számára. Mottóul ezért is választotta a következő gondolatot: Gondolj a múltra, ha számadást végzel, a jelenre, ha örömöd van, a jövőre mindenben, amit cselekszel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában