Támad a mustgáz

2017.10.11. 07:45

Forrnak már az újborok! Remek évjáratnak ígérkezik az idei!

Bár szűkebb térségünkből nem érkezett hír a mustgázhoz kapcsolódó veszélyhelyzetről, ám a szüreti munkálatok közepén tartó gazdáknak és vendégeiknek érdemes vigyázniuk: a mustgáz nem játék!

Szabó Szabolcs

a

- Az őszi munkák közepén járunk. Sokan már végeztek a szürettel, mások még éppen javában dolgoznak. A gazdák várakozása jogos, hiszen az utóbbi évtized talán legjobb évjárata lehet az idei – fogalmazott lapunk megkeresésére Králl István borász.

Sokan már végeztek a szürettel Fotó: Ady Géza

Még javában tart a szüreti szezon. A profi és a kevésbé rutinos borosgazdák is a pincékben dolgoznak. A mustgázra és annak veszélyeire azonban mindenkinek figyelnie kell. Mustgáz-mérgezés gyanúja miatt kérték a tűzoltók segítségét október 7-én, szombaton. Egy székesfehérvári borospincében egy férfi rosszul lett, elvesztette az eszméletét. A megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak kiérkezése előtt a sérültet felhozták a pincéből. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfi valószínűleg mustgáz-mérgezést szenvedett. Bár a szüreti időszak a végéhez közeledik, a zárt borospincékben a must erjedéséből keletkező szén-dioxid veszélyével továbbra is számolni kell.

Forrnak már az újborok, ám a borosgazdáknak ezúttal is érdemes betartaniuk a szakmai elvárásokat és biztonsági követelményeket

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. A mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy égő gyertyával ellenőrzi, van-e oxigén a pincében. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget. A szén-dioxiddal telített helyiségbe csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét – áll a katasztrófavédelem lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A szüreti helyzetről és a mustgáz veszélyeiről kérdeztük Králl István borászt, a Duna menti Szent Orbán Borrend nagymesterét.

Králl István a Duna menti Szent Orbán Rend nagymestere szerint is kimagasló borok készülhetnek az idén

- Mindig sajnálkozom, amikor ilyen és ehhez hasonló híreket hallok, hiszen a mustgázból fakadó veszélyeket egy rutinos, a szakmára ügyelő borásznak illik tudni kezelni. Sajnos nem múlik el úgy szüreti szezon, hogy ilyen esettel ne találkoznánk, ám kiemelném, aki betartja azt a néhány szabályt és eljárást, amely ilyenkor javallott, azt nem érheti baleset. Adonyban és a szűkebb térségben mi is nagy figyelmet fordítunk a borkészítési eljárások biztonságára. A terület adottságai és a borkészítők szakértelmének köszönhetően az említett esethez hasonló mérgezés nálunk évtizedek óta nem történt, és bízunk abban, hogy nem is fog. Ami a borokat illeti, az országos tapasztalatokhoz hasonlóan én sem mondhatok mást, itt Adonyban is remek borokat várunk, a cukorfok és a savtartalom egyensúlya is kiválóan működik, tehát egy kimagasló évjárattal számolhatnak a borászok és a borkedvelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában