sírkert

2017.10.31. 15:00

Új ravatalozót szenteltek Rácalmáson!

Négy egyház helyi vezetőinek és hívőinek részvételével szentelték meg Rácalmás köztemetőjében az új ravatalozót vasárnap.

Körmendi Erzsébet

Schrick István polgármester köszöntötte a szentelésen résztvevőket Fotó: Zsedrovits Enikő

Sokat elárul egy településről, ha körülnézünk a temetőjében, mondta Schrick István polgármester ünnepi köszöntőjében vasárnap. Majd hozzátette: sokáig a rácalmásiak sem lehettek büszkék a sírkertjükre. Ezért is nagy öröm, hogy a püspök atya áldásával és a helyi egyházközség egyetértésével Rácalmás önkormányzata átvállalta a temető üzemeltetését a katolikus egyháztól mintegy két éve, és elkezdődött a fejlesztés.

Schrick István polgármester köszöntötte a szentelésen résztvevőket
Fotó: Zsedrovits Enikő

Térköves járdákat alakítottak ki minden kapuhoz, megoldották a vízvezetést, valamint megrendelték a ravatalozó terveit Zsigmond László Ybl-díjas építésztől, a kisváros főépítészétől, hogy olyan legyen a ravatalozó és a sírkert, ahol a kegyeleti érzésekhez méltóan kísérhetik el a rácalmásiak utolsó földi útjukra a szeretteiket. A polgármester megköszönte a türelmet, amelynek az eredménye az új ravatalozó és a temetőben megvalósított többi beruházás, amelyre összességében mintegy 100 millió forintot költött az önkormányzat saját forrásból.

Bozai Márton, Rácalmás katolikus plébánosa a szentelésen
Fotó: Zsedrovits Enikõ

A katolikus egyház részéről Bozai Márton plébános szentelte meg a ravatalozót, az evangélikusok nevében Stermeczki András lelkész, a református egyház részéről Fodor István lelkipásztor mondta el gondolatait. Végezetül Németh Miklósné alpolgármester ajánlotta a résztvevők figyelmébe „A sok vallású és felekezetű, mégis egységet alkotó Rácz Almás” című kiállítást, amely fotók és tárgyak tekintetében egyarát értékes és különleges helyi emlékekkel szolgált a település katolikus, evangélikus, református, görögkeleti egyháztörténetéből.

A képviselőtestület tagjain kívül sok érdeklődő rácalmási vett részt a ravatalozó megszentelésén vasárnap. Képünkön jobbról hátul Pálinkás Tiborné képviselő és Németh Miklósné alpolgármester

A tárlat november 1-én és 2-án 10 és 20 óra között, 4-én és 5-én 14-től 20 óráig tekinthető meg Rácalmás új ravatalozójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában