Osztálykirándulás

2017.10.08. 08:00

Szigorodnak az iskolai buszos kirándultatásra vonatkozó szabályok

Szigorú és részletes szabályok írják elő jövőre, hogy hogyan szervezhetnek buszos kirándulást az iskolák.

Pekarek János

A szándékkal mindenki egyetért: maradjon szép élmény minden osztálykirándulás, tragédia helyett!

Fotó: Shutterstock

Jövő év januárjától miniszteri rendeletben szigorítják majd az iskolai autóbuszos kirándulások szabályait.

A rendelettervezetről szóló sajtótájékoztatón Palkovics László államtitkár hangsúlyozta: az intézkedésre a veronai busztragédia következtében kerül sor.

A tervezet egyik legfontosabb pontja, hogy a kirándulóbusz vezetője este tizenegy és hajnali négy óra között nem vezethet, ezt a pihenőidőt pedig a járművön kívül kell töltenie. Minderről megkérdeztünk dunaújvárosi iskolaigazgatókat is.

A jövő évtől több ponton szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok – jelentette be Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára kifejtette: 2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy a külföldre tartó iskolai autóbuszos kirándulásokon a járművezetők este 11 és másnap hajnali 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell eltölteniük. Hangsúlyozta, hogy az új előírások értelmében 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani. Emlékeztetett rá, hogy a januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszolva jönnek létre most szigorúbb szabályok, az Egyesült Államokban közlekedő iskolabuszok mintájához hasonlóan.

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bemutatta szervezetük új, autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvét, amelyet a napokban az iskolákba is eljuttatnak. Dittel Gábor aláhúzta, általánosságban nem tartják indokoltnak a buszokra és járművezetőkre vonatkozó szabályok szigorítását.

Egyetértünk az autóbuszos közlekedés előírásainak szigorításával, a biztonság növelésével, azonban mindez az iskolák számára megnehezíti az ilyen kirándulások szervezését – válaszolta lapunk kérdésére Müllerné Ódor Marianna, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium igazgatója. – Nem értjük, hogy az előírások egy részét miért az iskoláknak kell papíron igazoltatniuk a szolgáltató vállalkozókkal?

A szándékkal mindenki egyetért: maradjon szép élmény minden osztálykirándulás, tragédia helyett!
Fotós: Shutterstock

Az igazgató elmondta, hogy van egy régi kapcsolatuk a németországi Dortmund egy iskolájával: oda a legutóbbi buszos utat éppen úgy szervezték, hogy éjszaka utaztak. Azóta viszont repülővel mennek a diákok, így a mostani változások nem hatnak erre a kapcsolatra.

Baráth Gyula, a Pannon Oktatási Központ igazgatóhelyettese lapunknak azt felelte: intézményükben eddig különös figyelmet fordítottak az autóbuszos kirándulások szervezésére. Mivel általában háromnapos külföldi tanulmányi kirándulásokat rendeztek, megfelelő szálláshelyekkel, így a jövőben is lehetőségük lesz a megszokott módon lebonyolítani kirándulásaikat.

Farkas Márta, a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi tagiskolájának igazgatója éppen egy zombori iskolai kiránduláson vette fel a telefont csütörtökön délután. Ő úgy véli, hogy valószínűleg kevesebbet tudnak majd kirándulni a diákokkal, vagy pedig a jó szervezés mellett szerencse dolga is lesz egy kirándulás megfelelő lebonyolítása, hiszen például egy órákig tartó dugó valamelyik autópályán végzetesen felboríthatja a szervezés rendjét.

 

AZ ALVÁSZAVAR...

A tervezett szigorítások egyik pontja, hogy minden iskola csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy az autóbusz vezetője nem szenved a közlekedésbiztonságot veszélyeztető álmatlanságban.

Miközben csak egyetérthetünk minden olyan szigorítással, amely a biztonság növelését szolgálja, az biztos, hogy a legjobb szándékú garancia sem teszi biztossá, hogy az autóbusz vezetője nem álmosodik el menet közben, vagy hogy jól alszik a számára lefoglalt szálláson, és ezért kellően kipihenve fogja folytatni az utat az iskolásokkal a háta mögött...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában