kihívások

2017.10.17. 09:00

A köznevelés kihívásai a digitális században

Az Őszi Pedagógia Szakmai Napok keretében tapasztalatokat, eszmét cserélhettek tegnap a regisztrált általános és középiskolai pedagógusok a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában.

Balla Tibor

Antaliné Miss Lilla a Móricz iskola szaktanácsadója (balra) büszkén mesélhetett sikeresen megvalósult, és kitüntetett digitális projektjeiről, amelyeket a gyerekek is nagyon élveztek Fotó: Ady Géza

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szervezésében zajló esemény a „A köznevelés lehetőségei a digitális században” címet kapta, nem véletlenül, hiszen az oktatás egyik sarokköve lehet, hogy lépést tud-e tartani a digitális korszak technikai fejlődésével, meg tud-e felelni ennek a kihívásnak. Az előadók és az általuk választott témák is jól tükrözték ennek az egyelőre még nem túlzottan kitaposott útnak a buktatóit, a megoldás fontosságát, és azt, hogy sokan nagyon komolyan, elmélyülten foglalkoznak ezzel a témakörrel.

Dr. Sziklay Júlia jogász és politológus, aki 1995-től az adatvédelmi biztos, 2009-2011 között pedig az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság gyermekjogi projektvezetőjeként az adatvédelmi tudatosság fontosságáról beszélt. Arról, hogy a biztonságtudatosság egy olyan gondolkodásmód, amely tanulható és tanítható.A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ munkatársai, Nagy Regina és Frész Attila arról tartottak előadást, hogy mit jelent a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) a pedagógusok számára. Arról, hogy anyaintézményük feladata, hogy támogassa a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás digitális átalakításának módszertani, szakmai hátterét biztosítsa, és szakmailag felügyelje az ehhez kapcsolódó pályázatokat, kiemelt projekteket.

Dr. Fromann Richard a JátékosLét Kutatóközpont alapító vezetője arról beszélt, hogyan tehető látványosabbá, érdekesebbé, élvezhetőbbé a digitális eszközök használatával a tanóra.

Aknai Dóra Orsolya gyógypedagógus a sajátos nevelési igényű tanulók információs és kommunikációs technológiás eszközökkel támogatott tanulási, tanítási lehetőségeiről beszélt, bemutatva például a programozható katicát, amit a mindennapokban használnak is.Antalné Miss Lilla a Móricz iskola IKT MasterMinds Kutatócsoport szaktanácsadója példaként, jó gyakorlatként bemutatta a digitális témahéten díjazott két projektjét, az Egri csillagok 5 nap alatt, 5 témakörben digitálisan feldolgozott példáját, illetve az Arany 200 digitális projektjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában