ÁLLATVILÁG

2021.10.11. 15:00

Mit kell még tudni a kullancsokról?

Brunner Mónika

Fotó: bama

Az előző cikkben a kullancsokról, mint élősködőkről beszéltünk, az ellenük való védekezésről. Amennyiben az ott leírt módszerrel nem sikerül a kullancsot kivenni az állatból, vagy túl sok kullancs van benne, vagy az eltávolításra viszonylag későn került sor, akkor fennáll a fertőzés veszélye – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő (+3630/937–1906) tulajdonosa.

Kutyákban a kullancs terjeszti a babesiosis nevű betegséget, amelyet a vérbe „olt be”. Ez a kórokozó a vörös vérsejtekben élősködik, azokat elpusztítja és súlyos, gyakran életveszélyes betegséget okoz, főleg amikor azt az állat gazdája nem veszi észre, vagy esetleg elhanyagolja (a vérfesték-vizelés, mint jellegzetes tünet már több napja meglévő betegségről árulkodik).

Ezért nagyon fontos, hogy ha az állatban kullancsot találtunk, akkor a betegség legkisebb-, illetve a legelső jeleinek észlelésekor vigyük kedvencünket állatorvoshoz, ebben a stádiumban hatékonyan és szövődménymentesen gyógyítható. Szerencsére ez a betegség az emberre nem veszélyes, azonban a kullancs többek között még a Lyme-kórt is terjesztheti, amely egy az embert is megbetegíteni képes baktérium, azonban csak vérszívók közvetítésével terjed, tehát nem kell tartani a háziállatok közelsége miatti közvetlen fertőzéstől. Az erős immunrendszerű, helyesen táplált állatok kisebb eséllyel kapnak meg mindenféle fertőzést és az élősködők se „vonzódnak” annyira hozzájuk, ezért érdemes a védekezésben ezt a szempontot is figyelembe venni és nem csak a kullancsok elleni vegyszeres háborúra koncentrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!