további apadás várható

2021.07.26. 15:00

Nem okozott gondot a Dunán levonuló árhullám

Komolyabb gond nélkül levonult a dunai árhullám a folyam magyarországi szakaszán.

Szabó Szabolcs

2021.07.20. Árhullám a Dunán Rácalmás Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ahogy azt az Országos Vízjelző Szolgálat még a múlt hét elején közölte, a Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét kevéssé érintette, a magyarországi árvízi helyzetet leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolta. A Duna a fővárosnál 483 centiméteren tetőzött múlt héten szerdán, ami nem érte el az I. fokú árvízvédelmi szintet. Adonynál 446, Dunaújvárosnál pedig 423 centiméteren tetőzött a folyó július 22-én. A dunaújvárosi szabadstrandot az árhullám, majd az azt követő takarítási munkálatok miatt ideiglenesen lezárta a város önkormányzata.

Levonult az árhullám – iszapot, uszadékot hozott

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnapi prognózisa szerint a Duna a hazai szakaszán tovább apad. A folyó Dunaújvárosig alacsony, Bajáig közepes, alatta magas vízállású. A következő hat napban további apadásra lehet számítani. A hydroinfo.hu előrejelzése szerint ma 192 centimétert mutat majd Dunaújvárosnál a vízmérce.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!