főhajtás

2021.05.29. 08:00

A kitelepítettekre emlékeztek a leszármazottak

Más településekről is érkeztek a koszorúzásra mezőfalvi gyökerekkel rendelkező emberek

Horváth László

A mezőfalvai plébánia falánál elhelyezett emléktáblánál koszorúztak a hercegfalvi svábok leszármazottai május 26-án, szerdán. A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett eseményen a helyieken kívül más településről, Dunaföldvárról, Dunaújvárosból, Pusztaszabolcsról, Izsákról is érkeztek mezőfalvi gyökerekkel rendelkezők.

Molnárné Troppert Mária (j) visszatekintését hallhatták a résztvevők Fotók:Horváth László

Molnárné Troppert Mária, a mezőfalvi német kisebbség elnöke az idei megemlékező beszédében a korábbiakhoz képest rendhagyó módon a svábság hercegfalvi történetét helyezte előtérbe. A visszatekintésben nagy hangsúlyt kapott a sváb családok betelepítése, falualapító tevékenysége. Az akkori német közösség munkája, élete, hagyományai ma is meghatározóak a település történetében. A svábok leszármazottai ma már bátran felvállalják nemzeti identitásukat, amit a történelem viharaiban azért megszenvedtek. Az ünnepségen szó esett a háború utáni kitelepítésekről, a kollektív büntetés átélt tragédiáiról, a sváb emberek későbbi életéről is. A magyar és a német himnusz eléneklésével, beszélgetéssel zárult a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!