Próbálnak egymás támaszai lenni az életben

2021.04.29. 12:00

Családdá forrnak össze

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Faragóné Veress Csilla ajánlja Robert Williams: Luke és Jon című könyvét.

duol.hu

„...a dolgok ritkán annyira rosszak, mint amilyenné a képzelet növeszti őket.”

A 13 éves Luke családjának élete egyetlen pillanat alatt összeomlik: mániás-depressziós édesanyja autóbalesetben meghal. A fiú édesapjával egy vidéki, düledező házba költözik, ahol az apa az alkoholban talál menedéket fájdalma elől. Luke egyedül próbál megbirkózni a tragédiával, amikor egy nap felbukkan az úton egy fura, különös ruhába öltözött fiú: Jon. A két gyerek összebarátkozik, próbálnak egymás támaszai lenni az új iskolában, a gúnyolódó, a gyengébbeket terrorizáló iskolatársak között. Az édesapa egy hatalmas faló elkészítésébe kezd, hogy „kifaragja” magából bánatát. Egy eldugott tisztáson szeretné felállítani, mintegy önmagának... A három „férfi” lassan egy új családdá forr össze.

Az édesapa egy hatalmas faló elkészítésébe kezd

„Elkészült a ló. Véglegesen. Apu állandóan dolgozott rajta, valahányszor csak alkalma nyílt rá. Amikor valamennyi darabot kicipelte a tisztásra, összeállította, átfestette, és elvégezte rajta az összes szokásos igazítást. Lassan, apránként vitte át az alkotást a célvonalon, egészen addig dolgozott rajta, amíg minden szempontból és minden szögből elégedett nem lett vele. Egyik szombaton reggel mentünk el mind a hárman, hogy megtekintsük új otthonában. Amikor apu belépett a zöld vaskapun, és kanyarogni kezdett a fák között, már nem volt szüksége sem térképre, sem jegyzetekre. Kitűnően ismerte az utat, alighanem a holdfény nélküli éjszakán is meg tudta volna tenni...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!