éltek a rendeletalkotási lehetőségükkel

2021.02.22. 10:00

Április végéig heti három napon is lehet égetni

Mint azt megírtuk, január 1-jétől törölték azt a rendelkezést, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést a településeken. Ezzel általánossá vált (volna) a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a zöldhulladék égetésének tilalma az egész ország területén.

Brousil Csaba

2021.02.06. Avar égetés Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A koronavírus-járvány azonban ezt a szabályt is felülírta. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezéseitől eltérően 2021. január 1-jétől a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnéséig a települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

Ez a módosítás meghosszabbítja a jogszabályi felhatalmazást az önkormányzatok számára a veszélyhelyzet megszűnéséig, a többi között az avar és kerti hulladék égetésének szabályozására is. Amennyiben az önkormányzat nem él azzal a törvényi felhatalmazással, hogy rendeletben szabályozza az avar- és kertihulladék-égetést, akkor a levegő védelméről szóló kormányrendeletben foglaltak alapján tilos a növényi hulladék, így az avar és kerti hulladék égetése.

Hétfői, szerdai és pénteki napokon lehet égetni Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Többen jelezték viszont az önkormányzati képviselőknek, hogy a növényi maradványok időszakos elégetésére van igény a városlakók körében. Korábban meg is írtuk, hogy az önkormányzatnál fontolóra vették ennek hatására, hogy feloldják az avarégetési tilalmat. Ez a múlt csütörtöki közgyűlést helyettesítő képviselői tanácskozáson meg is történt. A következő döntés született, idézzük: „Dunaújváros családi házas és üdülőövezeteiben avart és a kerti hulladékot égetni 2021. április 30. napjáig – munkaszüneti napok kivételével – minden héten hétfőn, szerdán és pénteken lehet. Az égetést 9 és 17 óra közötti időszakban lehet végezni, szélcsendes időben. Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet – olvasható a polgármester által jegyzett rendeletben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!