Kiberbűnözés

2024.06.10. 13:00

Csalás: a történet más, a cél ugyanaz

A napokban két nő tett feljelentést internetes csalás miatt, mert ismeretlenek egy program telepítésére vették rá mindkettőjüket, aztán ellopták a pénzüket, olvasható a tájékoztató a rendőrség hivatalos oldalán, a police.hu-n.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Egy asszonyt magát banki ügyintézőnek kiadva hívott fel egy nő, majd, mivel nem a megfelelő pénzintézet alkalmazottjának adta ki magát, átadta a hívást egy férfinak, aki már jól tudta a bank nevét. Arra hivatkozva, hogy gyanús tranzakciót észleltek, egy vírusírtó program telepítésére vették rá az akkor még gyanútlan számlatulajdonost. Nagyjából két és fél órán keresztül tartott a telepítés, több mint tucatnyi telefonhívást bonyolítottak le. Akkor már nagyon gyanús volt a történet, ezt a feljelentő szóvá is tette. Az ügyintéző nem volt szégyenlős - amikor a nő közölte vele, hogy feljelenti - azt mondta, most már mindegy, a pénzét úgyis elvitték. A folyószámláról a csalók közel 5 millió forintot utaltak el.

Egy paksi nő is hasonló csalás áldozata lett. Őt nyeremény ígéretével hívta fel egy nő. A nyeremény – 800 ezer forint - utalásához kérte telepíteni az Anydesk -et, de a hívott fél ellenállt. Ekkor egy megnyerő modorú férfi vette át a telefont, ő vette rá az asszonyt, hogy telepítse a távoli elérést biztosító programot. Itt rövidebb időt vett igénybe a művelet, a nyeremény nem érkezett meg és nagyjából fél óra alatt sikerült a csalóknak elutalniuk a rászedett nő számlájáról 465 ezer forintot.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy idegenek kérésére ne telepítsenek semmilyen, távoli elérést biztosító programot az eszközeikre. Ne adják ki a személyes és banki, -valamint bankkártya adataikat!

Legyenek óvatosak és egészségesen gyanakvók!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában