A gyermekre leselkedő veszélyek ellen

2024.03.31. 15:30

Gondold meg, mit osztasz meg a közösségi oldalakon!

A digitális világ buktatóiról fiataloknak tartottak előadások a vármegyei illetékes rendőrök a diákoknak a vármegye-székhelyen és Dunaújvárosban is - adta hírül a rendőrség honlapja.

Molnár Emese

Forrás: police.hu

Erről írt a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság annak apropóján, hogy a prevenciós munkájuk részeként az elmúlt napokban is több oktatási intézményben jártak, hogy hasznos tanácsokkal, intelmekkel lássák el a gyerekeket a védelmük érdekében.

Az online tudatosság fejlesztése volt a célja annak az interaktív tanórának is, amelyet a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban szerveztek a Zentai Úti Általános Iskola mintegy 50 felső tagozatos diákja számára március 26-án. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési előadói a prevenciós foglalkozáson részletesen is kitértek azokra a bűncselekményekre, melyek leginkább veszélyeztetik az érintett korosztályt, így szó volt az internetes zaklatásról, az adathalászatról és a személyazonosság-lopásról.

Ugyancsak az internet tudatos és felelősségteljes használata volt a téma Dunaújvárosban, a Vasvári Pál Általános Iskolában és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikumban, ahol csaknem 80 diáknak tartottak előadást a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság prevenciós szakemberei.

Forrás: police.hu

A következőkben olyan kiemelt rendőrségi útmutatást olvashatnak, amelyet elsősorban a diákokhoz intéz a rendőrség, de mindannyiunk számára fontos lehet. A szülőknek érdemes ezekre többször is felhívni gyermekük figyelmét.

- Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdesz.

- Gondold meg, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan!

-Ne tegyél közzé, és ne ossz meg magadról, vagy másról kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)!

- Közösségi média platformokon a magánszféra védelmében használd a láthatósági beállításokat annak érdekében, hogy csak a barátaid láthassák az általad megosztott tartalmakat, vagy létrehozhatsz zárt csoportot, melynek csak a megbízható ismerőseid lehetnek tagjai. 

- Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában