Rendőrség

2024.02.07. 17:00

Célkeresztben a világháló tudatos használata

Sokan vélekednek úgy, hogy az internetezés közben biztonságban vannak a világhálón, hiszen már mindent tudnak a témáról, vagy egyszerűen csak velük nem történhet baj, nem eshetnek csalók, hackerek áldozatául. Az online térben elkövetett bűncselekmények azonban mind gyakoribbak, az elkövetési módszerek pedig egyre változatosabb képet mutatnak - írta közösségi oldalán a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Duol.hu

Forrás: police.hu

Idén február 6-án rendezték meg hazánkban is a biztonságos internet napját. A mintegy 200 országban, egyazon napon megrendezésre kerülő program legfőbb célja, hogy felhívja a szélesebb közönség figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

A nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei is változatos edukációs foglalkozásokon, lakossági fórumokon, és rendezvényeken tájékoztatták az egyes korosztályok tagjait az online tér veszélyeiről, a netes csalók módszereiről, valamint az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről.

A prevenciós előadásokon visszatérően felhívták a figyelmet a biztonságos online környezet megteremtésének fontosságára, adataink fokozott védelmére és a tudatos, felelősségteljes internethasználat jelentőségére.

Biztonságos online környezet megteremtése

• Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit! Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat!

• A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése!

• Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az „ajánlott” szint alá!

• Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

Tudatos internethasználat

• Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!

• Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!

• Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

• Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

Adataink fokozott védelme

• Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!

• Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.

• Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában