Senki nem kérhet kártyaadatokat, cvc-kódot!

2024.01.17. 08:00

Öt csalás miatt érkezett bejelentés a rendőrségre egyetlen nap alatt

Körmendi Erzsébet

Fotó: MW

"Önök tudtommal nem kérnek kártyaadatokat, cvc-kódot?" A hét első napján a Tolna vármegyei rendőrség Facebook-oldalának egyik követője tettel fel ezt a kérdést, amelyre nyilvánosan válaszolt a rendőrség. Annál is inkább, mert a jelek szerint már a rendőrség nevében is próbálkoznak a csalók megtéveszteni az áldozatukat!

Ugyanis a kérdező jól tudja! A rendőrség, de más hivatalos szervek sem kérnek bankkártya- és egyéb biztonsági adatokat!

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy legyenek egészségesen bizalmatlanok! Az online térben mindennapossá váltak a csalárd szándékú üzenetek! Csak ezen a héten hétfőn - vagyis egyetlen nap leforgása alatt - öt különböző csalás miatt érkezett bejelentés, feljelentés Tolnában.

Egy rendőrségi áloldalra navigáló link SMS-ben érkezett, de mivel a címzett résen volt, anyagi kár nem érte. A többiek kevésbé voltak szerencsések.

Egy férfi interneten talált egy külföldi kereskedésnél álmai autójára. A hirdetőnek előbb előleget, majd a vételár összegét is elutalta. Akkor érte meglepetés, mikor a szállító jármű megérkezett a kiszemelt áruért. A kereskedő ugyanis közölte, hogy az ő telephelyén nincs és soha nem is volt a vevő által kifizetett kocsi.

Egy sértett 50 ezer forint nyeremény reményében töltött ki egy „pénzintézeti” kérdőívet, de a nyeremény nem érkezett meg, viszont a számlájáról több esetben ismeretlen utalásokat indítottak 100 ezer forintot meghaladó összegben.

Másik két esetben egy-egy szolgáltató küldött felszólítást hátralék kifizetésére, valamint vámtartozás rendezésére. A sürgető hangvételű levelekben lévő linkekre kattintva a sértettek kiadták bankkártyaadataikat. Egyiküket 200 ezer, másikukat közel 300 ezer forinttal rövidítették meg a csalók.

Az online térben elkövetett csalásokkal kapcsolatos hasznos információkról a kiberpajzs.hu oldalon olvashatnak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában