NAV-infó

2024.01.20. 21:00

Idén is a figyelem középpontjában

Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ország egész területén fokozottan ellenőrzik a gabonát szállító járműveket – közúton, vízen és vasúti forgalomban egyaránt.

Duol.hu

Forrás: NAV

A tavalyi év áprilisában megjelent – az ukrán gabona behozatalára vonatkozó – tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzéssorozat, mely a mai napig tart. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át – tájékoztatta szerkesztőségünket Juhászné Prantner Etelka pénzügyőr százados, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága sajtóreferense.

Forrás: NAV

A Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik. A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat, a Duna teljes magyarországi szakaszán, járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt.

Forrás: NAV

Autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei egyaránt ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, melyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek. Amennyiben látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána. Hatékonyságuk abban rejlik, hogy az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását.

A rendeletet megsértő fuvarozók, a szállított áru adó nélküli értékével megegyező összegű bírságra számíthatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában