Megelőzhető a baj

2024.01.30. 08:30

Egy nap alatt két konyhatűz

Kigyulladt az olaj egy társasházi lakás konyhájában január 28-án dél után nem sokkal Székesfehérváron, a Vásárhelyi utcában. Este egy Lövölde utcai lakás telítődött füsttel a tűzhelyen felejtett vacsora miatt.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Fülöp Tamás tűzoltó törzszászlós, székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Fejér vármegyében 268 lakás gyulladt ki tavaly. A legtöbbször a konyhában, kéményben, hálószobában és tárolóban csaptak fel a lángok, a leggyakrabban nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, elektromos probléma, főzés, dohányzás vezetett tűzhöz. A 268 tűzzel érintett Fejér vármegyei ingatlan közül csak egyben volt füstérzékelő, holott ez a készülék idejekorán, a tűz kezdeti fázisában, hangos sípolással hívja fel a lakók figyelmét a tűzre, a füstre akkor, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A kezdeti tüzek oltásához javasolt otthon egy porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket tartani.

Fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek. Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat.

Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek, és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk.

A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát, vagy éppen a cigarettát. A tűzhelyre tett olajat melegítés és sütés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül, ne menjünk ki a konyhából, a hosszabb ideig készülő ételeknél használjunk időzítőt.

Baj esetén a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsük a tűzoltókat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában