Átverés

2024.01.13. 20:00

Csak egy link? Kattintsunk, vagy ne?

Nem adta meg bankkártyaadatait az a nő, akit egy internetes adok-veszek oldalon akart átverni egy csaló társaság.

Duol.hu

Online vásárlás illusztráció

Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy adathalászok a különböző közösségi médiafelületeken működő vásárlóterekben vadásznak gyanútlan áldozataikra. Nemrégiben egy Tolna vármegyei nő fordult a rendőrséghez egy kérdéssel. Megerősítést szeretett volna kapni, hogy át akarták-e verni.

A történet röviden annyi, hogy a hölgy egy internetes adok-veszek csoportban akart értékesíteni egy számára felesleges terméket. Gyorsan jelentkezett is egy „vevő”, aki üzenetváltásba kezdett az akkor még gyanútlan eladóval. Végül az üzlet meg is köttetett, a két fél megegyezett az árban. Az egész akkor vált gyanússá a szemfüles eladónak, amikor kapott egy üzenetet, hogy már majdnem vége az eladásnak, DE annak véglegesítéséhez lépjen egy linkre, és töltse fel a bankkártyaadatait.

Az elővigyázatos nő nem dőlt be, és visszakozott az üzlettől.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a csalók számos praktikát találnak ki arra, hogy a gyanútlan embereket becsapják, és megszabadítsák a pénzüktől.

Annak érdekében, hogy ÖN SE VÁLJON áldozattá, fogadja meg tanácsainkat:

  • Pénzösszeg fogadásához a nevünkön, számlaszámunkon, esetleg e-mail címünkön, telefonszámunkon kívül másra nincs szükség, ha valakinek ez nem elég, akkor azonnal szakítsuk meg vele a kapcsolatot!
  • Soha ne adjuk ki idegennek internetbanki azonosítóinkat, fizetéshez szükséges bankkártyaadatainkat! A bankkártyaszám, az érvényességi idő és a háromjegyű CVC-kód segítségével a csalók hozzáférhetnek pénzünkhöz.
  • Online piactéren soha ne fizessünk, ha mi vagyunk az eladók!
  • Online vásárlás esetén lehetőleg kizárólag az erre létesített, feltöltött virtuális kártyát, webkártyát használjunk! Ezen csak alacsony összeget tartsunk, illetve minden esetben mérlegeljük az előre fizetés kockázatát, legyen gyanús, ha utánvétre nincs lehetőség!
  • Kérjünk értesítést a bankunktól a számlánkat vagy kártyánkat érintő műveletekről, pénzmozgásokról, továbbá állítsunk be limiteket, regionális és online korlátozást bankkártyáinkra!

A KiberPajzs elnevezésű projekt honlapján – a kiberpajzs.hu oldalon – a témához kapcsolódóan további információkat találnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában