Fejér

2023.12.01. 13:00

Éjszaka mentett életet a szén-monoxid-érzékelő

Érzékelte a mérgező gázt és riasztott a szén-monoxid-érzékelő egy családi házban november 30-án éjszaka Válon, a Damjanich utcában.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba / DM

A konyhában kályhával fűtöttek, amelynek során szén-monoxid keletkezett. A mérgező gáz jelenlétét a település önkormányzati és az érdi hivatásos tűzoltók mérései is kimutatták. A gázszolgáltató munkatársai a lakásban lévő parapetes konvektorokat megvizsgálták, megállapították, hogy szakszerűen működnek, így az épület fűthető maradt. Személyi sérülés, rosszullét nem történt – adta hírül honlapján a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha a nyílt égésterű fűtőberendezés a megfelelő szellőzés hiánya miatt nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben jelentkezhet ez a probléma. A kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt is lehet nyílt égésterű, amelyek a fűtéshez a szoba levegőjét használják. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában