Baleset

2023.11.13. 09:42

A buszsofőr lélekjelenléte mentette meg az utasok életét - videón az égő busz - képgalériával

Egy kigyulladt busz oltási munkálatainak idejére lezárták a 6-os főutat Dunaföldvárnál. Azóta feloldották az útzárat.

Balla Tibor

Fotó: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bejelentés érkezett november 13-án 9 óra körüli időben, hogy a 6-os főúton, a 85-ös kilométerszelvény közelében egy menetrendszerinti busz kigyulladt. A tíz utas időben el tudta hagyni a járművet. A helyszínre a dunaújvárosi és a solti hivatásos, valamint a dunaföldvári önkéntes tűzoltók érkeztek ki, három vízsugárral oltják a lángokat, amelyeket már körülhatároltak. 

Olvasói videó (Juhász Anna):

A mentési és oltási munkálatok idejére a 6-os főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Terelésre nincsen lehetőség.

forrás: police.hu, katasztrófavédelem

Frisssítés 10:20:

A sofőrnek, Jakab Jánosnak az utasok szóltak, hogy ég a Veszprémből Kecskemét felé tartó busz hátulja. Lélekjelenlétének köszönhetően még le tudott húzódni az autóbuszöbölbe az első Dunaföldvári bejáró előtt, nem sokkal az előszállási kereszteződés után. Elmondása szerint óriási szerencse, hogy még ki tudta nyitni az ajtókat, ugyanis ha leég egy erre szolgáló vezeték, akkor már nem működik a vezérlés és bent rekednek az utasokkal együtt az autóbuszban. Megállt egy szembejövő másik autóbusz is segíteni, így összesen 3 porral oltó készülékkel próbálták eloltani a tüzet, de nem sikerült. A tűzoltók közben kiérkeztek három helyről egy-egy szerrel, akik jelenleg is hűtik az autóbuszt. Most félpályás útlezárás van érvényben rendőri irányítás mellett. Az autóbusz mögött haladó nő is megerősítette, hogy a busz motortere gyulladt ki, ő is onnan látta felszállni a füstöt. Ő megdöbbenésének adott hangot, hogy nagyon sok autó segítségnyújtás nélkül hajtott el a lángoló busz mellett. Várhatóan, amikor a tűzoltók elhagyják a helyszínt, a kiégett roncsot elszállítják, hogy kivizsgálják, mi okozhatta a tüzet.

Frissítés 11:30:

A mentési munkálatok véget értek. Az érintett útszakaszon ismét zavartalan a forgalom.

Fotó: Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Volánbusz Kommunikációs Osztálya a következő közleményt küldte el szerkesztőségünknek: 

"Szíves tájékoztatásul küldjük további információinkat az esetről és a hasonló esetek megelőzésére és kezelésére tett intézkedéseinkről:

 Veszprém és Kecskemét között közlekedő járatunk motortere ma reggel 8:40-kor Dunaújváros közelében kigyulladt. Az autóbusz-vezető azonnal megállt, a jármű 12 utasát haladéktalanul és biztonságosan leszállította a buszról, értesítette a tűzoltóságot és megkezdte az oltást, mely sajnos nem járt sikerrel, a jármű kiégett. Személyi sérülés nem történt, az utasokat mentesítő járattal szállítottuk tovább. A kigyulladt autóbusz egy 2016-ban gyártott jármű volt, a legutóbbi műszaki átvizsgálása 2023. október 24-én történt. A Volánbusz a tűzoltóság bevonásával vizsgálja a tűz keletkezésének okát.

 2022-ben öt, 2023-ban eddig hét nyílt lánggal járó, tényleges tűzeset érintette csaknem 6000 darabos járműállományunkat. Társaságunk autóbuszainak karbantartása szigorú rendszerben történik. Hatósági műszaki vizsgán évente egy alkalommal vesznek részt a járművek. Az üzemeltetés során a kötelező szervizek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgáljuk autóbuszainkat szakműhelyben, amely kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire, valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat. Újabb autóbuszaink jelentős hányada automata tűzoltó berendezéssel felszerelt, az idősebbek pedig a jogszabályokban előírt poroltó készülékekkel. Minden tűzoltó eszköz periodikus felülvizsgálatát elvégezzük az előírások szerint. Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek. Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában