A zsúfolt kisbuszban több illegális migráns is rosszul lett

2022.07.17. 16:00

Börtönt kaphat a moldáv embercsempész, akit Előszállás külterületén fogtak el

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt azzal a moldáv férfival szemben, aki huszonkét migránsnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez.

duol.hu

Mint azt már korábban megírtuk, ez év február 19-én 10 óra körül érkezett lakossági bejelentés a rendőrségre arról, hogy Előszállás külterületén több illegális migránst láttak. A rendőrség és polgárőrség együttműködésével filmbe illő üldözés után fogták el a migránsokat. A helyszínre érkező rendőrök alig negyedórán belül Előszállás, Külső-Major térségében huszonhárom külföldi személyt fogtak el, akik közül húsz afgán, míg kettő pakisztáni állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságukat, sem pedig az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Az egyenruhások ugyancsak a helyszínen elfogták azt a harmincegy éves moldáv férfit, aki a gyanú szerint az illegális migránsoknak segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak.

A vádlott és ismeretlen társai megállapodtak abban, hogy ellenszolgáltatás fejében Magyarország területére illegálisan belépő külföldieknek segítséget nyújtanak nyugat-európai úticéljuk eléréséhez.

A férfi húsz afgán és két pakisztáni migránst vett fel egy kisbusz rakterébe a magyar-szerb határ közelében, majd az ország nyugati határa felé tartott az 51-es számú főúton. A gépjármű rakterében ablakok, ülések, klimatizáló berendezés nem volt, a gépjármű raktere alkalmatlan volt személyszállításra.

A huszonkét migráns a túlzsúfoltság miatt a raktér padlójára sem tudott leülni, közülük többen rosszul lettek, elájultak a mintegy 3 órás út alatt.

A rendőrjárőrök éjszaka megkísérelték a gépjárművet ellenőrzés alá vonni, azonban a férfi a rendőri karjelzés ellenére nem állt meg, tovább hajtott, majd Előszállás lakott területén kívül, a mocsaras területen elakadt a Gulyamajori tónál. A vádlott az illegális bevándorlókkal együtt elmenekült a helyszínről, azonban őket még aznap elfogták.

Jászberényiné dr. Király Teodóra, a Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az ügyészség vádiratában a férfival szemben börtönbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, Magyarország területéről történő kiutasítását, valamint letartóztatása fenntartását indítványozta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában