Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartottak

2018.10.10. 20:00

Üzemzavar volt: leállt a paksi atomerőmű egyik blokkja

Tegnap reggel 7 óra 15 perckor teljes keresztmetszetű melegági csőtörés következett be a Paksi Atomerőműben a 2-es hurkon.

Balla Tibor

Az első híradás szerint a blokk üzemzavari leállítása megtörtént, a zónahűtés biztosított. A helyi vészhelyzetben csak Paks volt érintett, a telephelyi óvintézkedések megtörténtek, az Országos Nukleárisbaleset- elhárítási Rendszer riasztása megtörtént. Szerencsére a fenti hír csak feltételezés, ugyanis nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartott a Fejér Megyei Védelmi Bizottság október 10-én, szerdán Alapon, az iménti feltételezett katasztrófából kiindulva. Az eseményen részt vett Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, valamint a környező települések polgármesterei is. Dunaújváros Megyei Jogú Várost dr. Kovács Péter, a járási hivatal vezetője képviselte.

A katonák a mentesítést sugárzástól és vegyi anyagoktól védő felszerelésben végezték el Fotók: Hankusz Kálmán

A szimuláció egy törzsvezetési gyakorlattal kezdődött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. bevonásával. A vélt veszélyhelyzet alapján a védelmi igazgatás területi és helyi szervei meghozták a szükséges döntéseket, amelyeket a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem, valamint a helyi általános iskolás diákok a gyakorlatban is bemutattak.

Dr. Simon László, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke

A gyakorlat vezetője dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke volt. Megnyitóbeszédében elmondta, a paksi atomerőmű az ország legfontosabb energiatermelő üzeme, amely öszszesen 2000 megawatt termelésével az ország energiaellátásának mintegy 50 százalékát állítja elő. A tiszta energiát termelő vállalat azonban köztudottan veszélyes üzem. Rengeteg előírás szól arról, hogy mit kell tegyen az állam, a védelmi igazgatás, a 30 kilométeres körzetben lévő megyék védelmi rendszere azért, hogy egy esetlegesen bekövetkező rendkívüli esemény során a lakosságot megóvják – fogalmazott a vezető.

A szervezetek öszszehangolt feladatait mutatták be

Kiemelte, Fejér megyében nyolc település érintett ebben a körzetben, köztük ott van Alap is. Mivel a község rendkívül együttműködő, ezért esett a választás második alkalommal is a településre a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság által előírt nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat helyszíneként. Ennek célja az elméleti ismeretfelújító felkészítés mellett a védelmi igazgatási rendszer alkalmazásának gyakorlati bemutatása volt.

Magosi Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató

A törzsvezetési gyakorlaton a Fejér Megyei Védelmi Bizottság, a Sárbogárdi Járási Helyi Védelmi Bizottság és Alap község önkormányzati hivatal bevonásával értékelte a feltételezett eseményt, majd a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme érdekében határozatokat hozott.

A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végzett a levegő feltételezett szennyezettségéről

A gyakorlat második részében a kárfelszámolásban és lakosságvédelmi intézkedések végrehajtásában érintett szervezetek összehangolt feladatait mutatták be.

 

A páncélozott jármű megjelölte a szennyezett helyeket

A telepített lakossági riasztó és tájékoztató eszközök, szirénák is megszólaltak, majd a megyei védelmi bizottság határozata alapján jódtablettát osztottak a lakosságnak. Az alapi általános iskolások részvételével bemutatták az elzárkózást és a kimenekítést is. A diákok védőfelszerelésben, porszűrő álarcban hagyták el az iskolát.

Az iskolások ruházatát is átvizsgálták sugárszennyeződést keresve

Az őket szállító autóbusz a Szent Imre térre érkezett, ahol a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóaljának páncélozott járműve menetvonal-felderítést végzett. A sugárszennyezettséget a mentesítő állomásnál sugárkapu mérte. A honvédség végrehajtotta a technikai eszköz mentesítését, és kontrollméréseket végzett. A rendőrség az Ellenőrző Áteresztő Pontnál a kitelepülő „lakosság” személyi adatait, létszámát rögzítette. A katasztrófavédelmi mobil labor pedig folyamatos mérésekkel szolgáltatott adatokat a levegő feltételezett szennyezettségéről.

A szállító busz mentesítése három fázisban zajlott

Reméljük, hogy a valóságban soha nem lesz szükség hasonlóra.

Fontos, hogy a lakosság együttműködjön a katasztrófavédelmi helyzetekben

Varga Gábor – Fejér megye 5. sz. vk. országgyűlési képviselője

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője lapunknak elmondta: a szakszerű mentésről és kárelhárításról megnyugtató képet kaptunk. A szakszolgálatok pontosan tudják a feladatukat, és azt végre is hajtják. A nagy kérdés ilyenkor az, hogy a civil lakosság hogyan reagál ilyen helyzetben. Mindannyian azt szeretnénk, hogy soha ne történjen ilyen baleset, de fel kell készülnünk a nukleáris baleset elhárítására is. Éppen ezért fontos, hogy legyenek ilyen katasztrófavédelmi gyakorlatok, mert ezek pont azt erősítik, hogy ha ebbe a helyzetbe kerül a lakosság, akkor készségszinten együtt tudjon működni a szakszolgálatokkal.

Tanka Csaba – a Fejér megyei közgyűlés alelnöke

Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szintén részt vett a gyakorlaton, hozzátette: bennünket ugyan elkerülnek a nagy természeti katasztrófák, ám vannak olyan országok, amelyek nem ilyen szerencsések. A híradásokban láthatjuk, hogy adott esetben egy földrengés alkalmával milyen szervezetten folyik a civil lakosság mentése. Ezért is fontos, hogy az embereket felkészítsék a lehetséges katasztrófavédelmi helyzetekre.

Várkonyi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában