Új klub alakul a kamaránál

2024.03.12. 11:30

Fenntarthatóság, zöldenergiák, innováció, robotika-automatizálás, mesterséges intelligencia, digitalizáció – első kézből

Aktuális technológiai trendeket, gyakorlati alkalmazhatóságot ismertető, a kérdéseket megvitató klub indult kamaránknál, az alakuló eseményen a téma az energiahatékonyság javítása, az EKR-rendszer, időpont: 2024. március 13., 13-15 óra között.

Fekete Györgyi

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Aktuális technológiai trendeket, ezek gyakorlati alkalmazhatóságát ismertető és megvitató klub indul kamaránknál március 13-án, szerdán 13 órai kezdettel a Latinovits utca 10. alatti székházban. A  klub célja, hogy rendezvényenként egy-két szakmai előadást követően a jelenlévő vállalkozások, szakmai műhelyek képviselői között párbeszéd alakuljon ki a tervezett témákban: energiahatékonyság, fenntarthatóság, zöldenergiák, innováció, robotika-automatizálás, mesterséges intelligencia, digitalizáció.

Az első rendezvény egyik témája az energiahatékonyság lesz. Az elmúlt hónapokban az energia-áremelkedés ráirányította figyelmünket az energiatakarékosságra és az áramfogyasztás hatékonyabb kezelésére. Mind a lakossági fogyasztók, mind pedig a vállalkozások számára kiemelten fontossá vált az energiaköltségek csökkentése. Első lépésként elengedhetetlen a fogyasztási szerkezet felmérése és az energiafogyasztás időbeli alakulásának ismerete. Ezek a megoldások lehetővé teszik az energiatakarékossági intézkedések kidolgozását, legyen az alacsonyabb fogyasztású eszközre való átállás vagy az üzemidő optimalizálása. Automatizálható folyamatok segítségével pedig hatékonyan csökkenthető a nem szükséges energiafelhasználás, például a munkaidőn kívüli áramtalanítás vagy ciklikus üzemelés révén. Járai Tamás az Enterprise Group innovációs igazgatója előadásában bemutatja ezeket a lehetőségeket és megosztja tapasztalataikat.

Második téma az EKR vagyis az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer lesz. Azokra a kérdésekre próbálnak választ adni, hogy mi is pontosan az EKR? Ki kötelezett rá? Hogyan érhetünk el bevételt az energiahatékonysági beruházásokból?

Az előadó Varga Szabolcs Péter informatika-technika szakos tanár és energiagazdálkodási szakmérnök. Gyakorlati tapasztalatait magyar és multinacionális távközlési, informatikai és rendszerintegrátor cégeknél szerezte. Az ügyfelekkel való együtt gondolkodás során folyamatosan keresi a hatékonyságnövelési lehetőségeket. Ráébredt arra, hogy a digitális technológiát gyártó és szolgáltató cégek nem lehetnek öncélúak, a technológiát minden esetben az adott felhasználó szükségletei szerint célszerű kialakítani, mindezt környezettudatos szemlélettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!