Iváncsa

2024.02.07. 11:30

Új vasútvonal és óriási rakodótér épülhet Fejér vármegyében

Elkezdődhet az iváncsai ipari és innovációs parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra fejlesztés tervezése, engedélyeztetése és kivitelezése – írta a Magyar Építők.

Duol.hu

Forrás: Magyar Építők

Az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly írt ki közbeszerzési eljárást a 42. számú vasútvonalról elágazó Adony-Iváncsa ipari terület közötti vasúti összeköttetés megépítésére. A zöldmezős vasúti beruházás korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területen valósul meg. Ez azt jelenti, hogy teljesen új infrastruktúrát kell a kivitelezőnek felépítenie. A fejlesztések összesen több mint 50 ezer négyzetméternyi területet érintenek. Mintegy 46 ezer négyzetmétert kisajátítással és a művelés alóli kivonással adnak át a kivitelezőnek.

A munka során 5052 méteren új építésű, zöldmezős, nyíltvonali vágány épül. Az új normál nyomtávú vágány – átadása után – az országos pályahálózat részévé válik.

A mintegy 23 milliárd forintos beruházás kivitelezője az uniós közbeszerzési értesítő hirdetménye szerint a V-Híd Zrt. lesz.

Négy új vasúti híd és három átjáró is létesül

A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes ajánlattevő feladata lesz továbbá:

  • négy új vasúti híd,
  • távközlési berendezések,
  • három szintbeni átjáró
    megépítése is.

A munkálatok során átalakítják Adony állomás felsővezeték-hálózatát, az állomási és nyíltvonali pályaszakaszon bővítik a biztosítóberendezést, 1053 méteren új állomási vágányokat építenek, továbbá 1087 méter vágányt korszerűsítenek, az állomási körzetben 3 csoport kitérőt bontanak, egyet áthelyeznek, továbbá 6 csoport új kitérőt telepítenek.

Húszezer négyzetméteres rakodótér épül

A fejlesztés részeként kialakítanak egy 20 ezer négyzetméteres bazaltbetonos rakodóterületet, továbbá irodákat és szociális helyiségeket létesítenek a dolgozók számára. Zajvédelmi elemeket is építenek.

-magyarepitok.hu-

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!