Mezőgazdaság

2024.01.09. 15:00

Lesz elég tavaszi kalászos vetőmag

Lesz elég tavaszi kalászos vetőmag, a tonnánkénti tájékoztató ár egységesen nettó 157 ezer forint a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: Laczkó Izabella

A vetőmag-szaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növényegészségügyi gondok nincsenek, a feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó. A tavaszi árpa szaporítóterülete különösen nagy mértékben, csaknem 27 százalékkal nőtt éves összevetésben – írták.

A közlemény szerint 2023 végén a tavaszi kalászos vetőmag keresletét csökkentette az elhúzódó betakarítás és az őszi talajmunkák csúszása. Hozzátették ugyanakkor, hogy a vetőmaggal való foglalatosság nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdaságnak, minősített vetőmag nélkül nincs piacképes termelés. A tájékoztató ár meghirdetése is azt jelzi a vetőmag-szaporítóknak, hogy a készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű készletet – hangsúlyozta az érdekképviselet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!