Térségünket is hamarabb elérik az egységek

2022.12.22. 10:00

Itt az új légimentőbázis

Átadták a mintegy 650 millió forintból épült légimentőbázist Szekszárdon kedden – adta hírül az MTI.

MTI

Rétvári Bence (b2), Radnai Márton (j2) és Győrfi Pál (j) Fotó: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta: az a cél, hogy mindenki biztonságban legyen Magyarországon, bárkinek bárhol van szüksége orvosi segítségre, 15 percen belül odaérjen hozzá a mentőautó vagy a mentőhelikopter. 
„Ezért fejlesztettük a magyar légimentést, ezért épült ez a bázis is, amely 1350 négyzetkilométerrel növeli az országnak a légimentők számára elérhető részét” – tette hozzá. 

Az államtitkár felidézte, Magyarország korábban „nem állt a saját lábán” a légimentés terén, a mentőhelikoptereket külföldi cégtől bérelték. A rendszer azonban néhány évvel ezelőtt átalakult: a rendőrség és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében magyar tulajdonú mentőhelikopterekkel, magyar háttérsegítséggel és mentésirányítással hét bázisról kilenc, a mentőautónál nagyobb felszereltségű helikopterrel segítik a bajbajutottakat – mutatott rá. 
Rétvári Bence kitért arra is, hogy a mentés eredményessége érdekében duplájára növelték a mentőszolgálat költségvetését, és a visszajelzések azt mutatják, hogy „a mentőszolgálat az egészségügy nagyon jól működő része”. 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az új légimentőbázis építését a mostanáig Pécs-Pogányban működő bázis kiváltásával, északabbra helyezésével, az ellátási terület növekedésének igényével indokolta. 

A légimentők 2021-ben mintegy 3200 esetben segítettek bajbajutottaknak, Pécs-Pogányról indulva idén 500 ember mentésében vettek részt – közölte. A főigazgató szólt arról, hogy a tervek szerint néhány hónapon belül átadják a megújult légimentőbázist Miskolcon, amely kulturáltabb körülményeket biztosít az ott dolgozóknak. 

Csató Gábor kitért rá, a hét magyarországi légibázis „alapvetően lefedi az országot”, ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, szükséges-e a kapacitás növelése. „Tervben van egy Pápa környéki légimentőbázis létesítése, ez új helikopter vásárlásával is jár” – fogalmazott. 
A főigazgató a mentőhelikopterek állapotáról azt mondta, hogy azokat az állam két évvel ezelőtt vásárolta Norvégiából, jelenleg a biztonságos mentés minden feltétének megfelelnek.
 

Rétvári Bence (b2), Radnai Márton (j2) és Győrfi Pál (j)
Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!