gazdaság

2021.11.17. 11:00

Paks-Dunaújváros térségében építenének hidrogén völgyet

Magyarország elkötelezett a hidrogéngazdaság kiépítése iránt, ez a folyamat több ezer új munkahelyet teremt, nagy mérnöki kihívásokat generál és nagyban hozzájárul majd az ország GDP-jéhez is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kedden Budapesten.

MTI

Budapest, 2021. október 7. Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelõs államtitkára (k), Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelõs kormánybiztos (b) és Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület alapítója a Zöld konzultáció indulásáról tartott sajtótájékoztatón az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon a Hungexpo fogadócsarnokában 2021. október 7-én. A világkiállításon is ki lehet tölteni a Zöld konzultációt. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár felidézte: májusban fogadta el a kormány a hidrogénstratégiát, amelynek célja, hogy áttekintést nyújtson a döntéshozóknak a hidrogén-értékláncról, valamint, hogy ezen belül beazonosítsák, mely területekre összpontosítsák a kormányzati ösztönzőket.

Fontos feladat még a hidrogén előállításának zöldítése, ugyanis – bár vannak környezetkímélő előállítási módok – az országban többnyire fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítják elő a hidrogént – jegyezte meg. A lehetséges megoldások közül példaként említette, hogy fel lehetne használni hidrogén előállítására a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét.

Kiemelte, Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén: több mint 6 milliárd köbméter földgáztárolási kapacitás van az országban és a földgázhálózat is jól kiépített. Az államtitkár szerint fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni. Ugyanakkor jelezte, már indultak pilot projektek a kérdés tisztázására.

Ezen felül célul tűzték ki, hogy két hidrogén völgyet is kiépítenek az országban: az egyiket Paks-Dunaújváros, a másikat Miskolc térségében. A völgyekben a tervek szerint megjelennek majd a hidrogénellátási lánc, a hidrogén ökoszisztéma különböző elemei. Közölte, a hidrogénre már nem csak mint energiahordozóra tekintenek, hiszen a hidrogén az energia tárolásában is segíthet.

Az államtitkár úgy vélte, mindezek miatt a 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez is szükség van hidrogénre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!