Adózás

2021.11.09. 11:00

Adózás kiegészítő tevékenység esetében

M. I.

Gazdálkodó olvasóink közül többen is kérdezték: mi minősül mezőgazdasági őstermelő kiegészítő tevékenységének? Milyen adózási szabályokra kell figyelni? A téma azért is fontos, mert a földforgalmi törvény szerint a kiegészítő tevékenységek közé tartozik például a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése, írja a teol.hu. Idén, január 1-től a családi gazdaságokról szóló törvény határozza meg, hogy mely mezőgazdasági tevékenységek tekinthetőek őstermelői tevékenységnek. Eszerint, az őstermelői tevékenységnek az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, kiegészítő tevékenység, valamint e tevékenységből származó termékfeldolgozás minősül, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a kistermelői élelmiszer-termelésről, előállításról és értékesítésről szóló rendeletben meghatározott mennyiséget – írta az Adózóna.

A földforgalmi törvény szerint a kiegészítő tevékenységek közé tartozik a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése.

A földforgalmi törvény szerint, mezőgazdasági üzem az azonos céllal működtetett mezőgazdasági termelési tényezők (föld, mezőgazdasági felszerelés, egyéb vagyonelemek) szervezeti alapegysége, amely a gazdasági összetartozás révén gazdálkodási alapegység is. Hogyan adózik a kiegészítő tevékenység bevétele, ha az meghaladja az őstermelői tevékenységből származó éves bevétel negyedét? A bevételi értékhatár átlépése nem jár az őstermelői jogállás elvesztésével, ezért például a bevételi arány átlépését követően az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapításakor alkalmazhatók az őstermelőkre vonatkozó költség-elszámolási szabályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!