Okosan érdemes

2018.09.17. 13:00

Iskolakezdés: ne féljünk használt laptopot venni a gyereknek

A tanév kezdetén előfordulhat, hogy azzal szembesülünk: a régi számítógépünk elavult az iskolai feladatok ellátására.

duol.hu

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Milyen gépet vegyünk, és mennyibe fog kerülni? Ezt a témakört járjuk körbe szakértőnkkel, Siba Attilával.

– Mennyiből jön ki egy jó számítógép, amit a suliban már biztonsággal lehet használni?

– Az ár erős tényező mindenkinél. Nem szabad hatalmas kiadásokkal terhelni a családi költségvetést, mert vannak optimális megoldások a számítástechnikai eszközbeszerzést illetően. Elsőként fogalmazzuk meg magunkban, hogy mire szeretnénk használni a számítógépet. Sulis használathoz általában nem kell bivalyerős gép. Kivételt képeznek a speciális szoftverek, a tervezői programok, például az AutoCAD. Vegyük figyelembe, hogy nem kizárólag tanulásra fogjuk használni a gépünket, hanem szórakozásra is. Egy kisebb notebookot könnyen magunkkal vihetünk, de otthon akár egy nagy monitorra is ráköthetjük azt.

Szakértőnk Siba Attila
Fotó a szerző

– A hordozhatóság valóban fontos szempont, de a laptopok nem olcsók...

– Nem sokkal drágább, mint egy asztali gép. Ha költségkímélő megoldást keresünk, szóba jöhet a használt eszköz vásárlása is. Ma már egy kis internetes böngészéssel találhatunk a közelünkben is olyan kereskedést, ami jó áron kínál használt laptopokat. Fél áron vagy még olcsóbban is kifoghatunk egy jó terméket.

– Nem zsákbamacska használtan venni a laptopot?

– Véleményem szerint, ha megbízható kereskedőtől vesszük, aki garanciát is vállal rá, akkor nem. Aki nem zsákbamacskát árul, gyakran fél évet is vállal a laptopra. Érdemes prémium kategóriás laptopot választani, mert ezek minőségi kategóriát képviselnek. Árban jóval alatta vannak az átlagos, de belépő szintű új laptopoknak.

Nem ritka, hogy cégek pár éves gépet már lecserélnek

– A használt laptop lassú, nem?

– Ezek a laptopok általában céges környezetből kerülnek a használt piacra. Nem ritka, hogy pár éves gépet már lecserélnek újabbra. Ezek strapabíró, erős gépek általában, nem kell attól tartani, hogy lassú lesz. Javasolni szoktam, hogy egy SSD meghajtót tegyünk a gépünkbe, amivel látványos gyorsulást érhetünk el. Ezenkívül figyeljünk oda a processzor sebességére és a magok számára is. A memória mérete legalább 4 GB legyen.

Általánosságban

Minél újabb és komolyabb játékkal szeretnénk játszani, annál erősebb gépet kell vennünk. Itt a határ tényleg a csillagos ég lehet. Fontos még a hordozhatóság és a helyigény is. Egy laptop jó választás lehet, ha valaki tanulásra szeretne számítógépet vásárolni, mert bárhol tudjuk használni, akár a tanteremben, akár a parkban. Otthon pedig nem foglal sok helyet, ami nem utolsó szempont.

Szoftverek is kellenek

Nem ritka, hogy a használt laptopokhoz az operációs rendszert is adják. Legális szoftvereket használjunk, mert a feltört szoftverek gyakran már a vírust is tartalmazzák. A családi képek vagy az iskolai dolgozat elveszítését ne kockáztassuk meg! Ma már legálisan vásárolhatunk használt szoftvereket is. Ezeket is megbízható kereskedőtől vásároljunk, ahol az eladót le tudjuk ellenőrizni. Léteznek még alternatívák a fizetős programok kiváltására. Szinte minden szoftvert helyettesíthetünk ingyenesekkel. Használt vagy új, laptop vagy asztali gép? A vásárlásnál legyünk körültekintőek, ne hamarkodjuk el a döntést! Kérdezzünk meg több szakembert, vagy kereskedőt, amíg nem tisztul a kép, hogy mire is van szükségünk igazán. Így évekig biztos segítség lesz a tanulásban a számítógépünk, nem pedig a folyamatos bosszúság tárgya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!