Gazdaság

2017.10.07. 08:30

Kivonulást fontolgat a Tesco, miközben kiugró nyereséget könyvelt el

DUNAÚJVÁROS A szakszervezetek béremelésért tüntetnek, mindeközben felkapott hír lett, hogy a Tesco kivonulhat hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatokat összefogó Tesco Európa cégtől is megválhat jövőre.

Várkonyi Zsolt

A Tesco magyarországi menedzsmentje és az érdekképviseletek között október 13-án folytatódnak a tárgyalások

Fotó: Zsedrovits Enikő

Sokunk által ismert a címben szereplő szlogen: a legkisebb is számít. Így gondolják ezt a cégcsoport munkavállalói is, akik béremelést és a munkavállalói létszám növelését követelik az érdekképviseleteken keresztül.

Sajtóértesülések szerint az áruházlánc akár kivonulhat Magyarországról is. Ez akkor fordulhat elő, ha a munkavállalók továbbra is kitartanak követeléseik mellett, olvashattuk három nappal ezelőtt. A tegnapi információk szerint ugyanakkor a gazdálkodási átalakítási folyamatban elért „erőteljes előrelépésről” számolt be a Tesco a Londonban közzétett féléves eredményjelentésére hivatkozva. A cég nyereségessége kiugró mértékben javult a közép-európai térségben, ahol 61 millió font működési szintű eredményt ért el, ami – nem tévedés! – 258 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban.

Ez utóbbi információ annak tükrében érdekes, hogy az anyacégnek az európai üzleti terve alapján esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban, így Magyarországon sem. Abban ugyanis egyáltalán nem szerepel az, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt, hiszen éppen a régiós szinten folyamatban lévő, hazánkban például 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás is a céges költségek optimalizálását célozza.

A Tesco magyarországi menedzsmentje és az érdekképviseletek között október 13-án folytatódnak a tárgyalások
Fotós: Zsedrovits Enikő

A gazdálkodási fordulat a Tescónál 2014-ben nyilvánosságra került könyvelési csalás után következett be, ami a mintegy 235 millió fontnyi büntetés mellett jelentős veszteséget okozott az anyacégnek. A botrány utáni évben több mint 50 veszteséges angliai üzletet bezártak, és törölték további 49, korábban tervbe vett áruház felépítését a szigetországban, illetve a többi között eladták a dél-koreai üzlethálózatot. Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket. Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a Brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.

A Tesco magyarországi menedzsmentje és a szakszervezetek között október 13-án folytatódnak a tárgyalások a megegyezés érdekében.

Valstyán Józsefné

Tóth Géza

Dr. Gubáné Pintér Annamária

 

- Nem érzem érintettnek magam, ritkán, általában hét végén járok csak ide. A Tesco csak az autóval rendelkezőknek kedvez, busz is alig jár ide, én pedig messze lakom. Nekem a másik nagyáruház sokkal közelebb van.

 

- Rosszul fizetik meg a dolgozókat, kihasználják csak a munkaerőt. A behozott áruikkal kiszorítják a kis- és középvállalkozókat, elvéve tőlük az esélyt. Aránytalanul törik le a hazai kereskedőket. Kihasználják monopolhelyzetüket.

 

- Nekem hiányozna az üzlet. A Tesco az elsők között jött Magyarországra, az emberek már megszokták. Szeretek ide járni az akciók miatt, meg vagyok elégedve a termékeikkel. Sokak válnának munkanélkülivé, ha bezárna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!