Veszélyes diéta

2024.05.23. 10:00

A táplálkozási szakértő az egészségesnek tartott élelmiszerekről rántja le a leplet

Tegnap, május 22-én ünnepeltük az Európai Elhízás Ellenes Világnapot, amelynek alkalmából az internetet elárasztották az elhízással kapcsolatos cikkek és posztok. Közölhetnénk egy írást az elhízás egészségügyi kockázatairól és arról, hogy a lakosság hány százalékát érinti, de ezek az információk bárki számára könnyen elérhetőek az interneten. Ezért inkább felkértünk egy táplálkozási szakértőt, hogy fedje fel az igazságot azokról az élelmiszerekről, amelyeket egészségesnek és cukormentesnek hirdetnek, de amelyek fogyasztása valójában nem segíti a fogyást, sőt, akár súlygyarapodáshoz is vezethet.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Amikor elhatározzuk, hogy megszabadulunk néhány felesleges kilótól, sokan azonnal az interneten keresgélnek a legjobb fogyókúrás módszerek után. A tartós fogyás érdekében, amely elkerüli a jojó-effektust (amikor a gyorsan leadott kilók hamar visszatérnek), elengedhetetlen a rendszeres mozgás. Jelentős túlsúly esetén mielőtt intenzív edzésbe kezdenénk, érdemes orvoshoz vagy személyi edzőhöz fordulni, aki biztonságos és testreszabott útmutatást adhat a megfelelő mozgásformák kiválasztásához, figyelembe véve a súlyunkat és egészségi állapotunkat. A fogyás másik kulcseleme a táplálkozás, amely terén könnyen eltévedhetünk a számtalan tanács és tipp között. Ezért megkértük Supliczné Tóth Mária táplálkozástudományi szakembert, hogy segítsen eligazodni a kalóriák és tápanyagok világában.

– A legfontosabb, hogy a fogyáshoz nem fogyókúrába vagy diétába kell kezdeni, hanem életmódot kell váltani. A kúra átmeneti megoldás, ami egy adott állapotból segít továbblépni, de hosszú távon nem fenntartható. A tartós fogyás érdekében alapvetően meg kell változtatnunk az életmódunkat, beleértve a mozgási és táplálkozási szokásainkat is – mondja Supliczné Tóth Mária. A táplálkozás szempontjából nem elég csak a kalóriákra figyelni. Hiába számoljuk lelkiismeretesen a bevitt energia mennyiségét, könnyen elkövethetünk olyan diétahibákat, amelyek megakadályozzák a kívánt eredmény elérését. Ilyen hiba például, ha nem figyelünk az élelmiszerek minőségére. Sokan nem nézik meg, milyen összetevőket tartalmaznak a boltok polcairól levett termékek. Gyakran nem is akarják tudni, mi van például a zacskós levesekben, így gyorsan bedobják azokat a kosarukba. Az a téves elképzelés, hogy ha nem esznek sokat az ilyen ételekből, nem hizlalnak, sajnos nem igaz.

Az emberek gyakran nincsenek tisztában az adalékanyagok hatásával. Például a nátrium-glutamát (E621), egy ízfokozó, számos problémát okozhat. A túlsúly kialakulása azzal kezdődik, hogy az emésztetlen, felesleges anyagokat a zsírsejtek tárolják, ami növeli a zsírsejtek méretét, így súlygyarapodást okoz. A zsírsejtek nemcsak a fel nem használt zsírokat, hanem sok emésztetlen méreganyagot is tartalmaznak. Ezek az emésztetlen anyagok a zsírsejtekben rögzülnek – magyarázza a szakember. Egyszerűen fogalmazva, a mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszerek hizlalnak, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket a szervezetünk nem tud megemészteni, így zsírként raktározza el. Nem minden salakanyag ürül ki a májon és a vesén keresztül. A cukros üdítők például azért kerülendők, mert tele vannak cukorral, színezékekkel, emulgeálószerekkel és más adalékanyagokkal, amelyek mesterségesek és emészthetetlenek az ember számára – figyelmeztet a szakember. A cukormentes üdítők sem jobbak, mert tele vannak emészthetetlen anyagokkal, amelyek növelik a hasi zsírt. Azok számára, akik cukormentes édességeket választanak a fogyás reményében, rossz hírünk van: ezek éppen úgy hizlalnak, mint a cukros változatok. Ha túlsúlyunk van, kerüljük a nassolást – javasolja a szakember. A szintetikus édesítőszerekről régóta tudjuk, hogy rákkeltőek lehetnek. Jelenleg a sztívia az egyetlen biztonságos cukormentes édesítőszer, bár sokan nem szeretik az erős mellékíze miatt. Alternatíva lehet a datolyaszirup, a rizsszirup, az agaveszirup vagy a kókuszvirágcukor, bár ezek glikémiás indexe nem alacsony, de kevésbé károsak, mint a szacharóz.

Majdnem minden magyar asztalán megtalálható a kenyér. Gyakran halljuk, hogy érdemes a teljes kiőrlésű kenyeret választani, mert jobban emészthető és egészségesebb. – A fogyás szempontjából azonban mindegy, hogy fehér vagy barna kenyérről van szó, ha az frissen sült. A friss kenyér ugyanis nehezen emészthető és növeli a testtömeget. Ha mégis veszünk friss kenyeret, csomagoljuk be konyharuhába, hagyjuk állni 24 órát, és utána fogyasszuk – javasolja a szakember. Ekkor a kenyér fehérje és szénhidrát szerkezete megváltozik, így könnyebben emészthetővé válik.

A tartós fogyáshoz meg kell változtatnunk azokat a táplálkozási szokásokat, amelyek elhízáshoz vezetnek. Fontos azonban megfontolni, milyen diétát választunk, például a ketogén diéta vesekárosodást okozhat. Egészségünk megőrzése érdekében mozogjunk sokat és válasszunk természetes élelmiszereket.

Forrás: feol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában