Névnapi köszöntő

2024.02.22. 07:00

Isten éltesse Gerzson és Margit nevű olvasóinkat!

Duol.hu

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Február 22-én a születésnaposok mellett a Gerzson és Margit nevű olvasóinkat is köszöntjük. 

Gerzson férfinév a héber eredetű bibliai férfinév. A jelentése bizonytalan, népies magyarázat szerint idegen, jövevény, száműzött. Mózes adta fiának ezt a nevet, miután kiderült zsidó származása, s így száműzték az egyiptomi uralkodói udvarból.

Az 1990-es években szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között. 

Margit női név a görög eredetű latin Margareta név megmagyarosodott alakja, a jelentése: gyöngy. A köznév a görögben valószínűleg perzsa eredetű. Valószínűleg a babiloni mar galliti kifejezésre vezethető vissza, jelentése: a tenger leánya vagy a világosság gyermeke. A Margit név fejlődési sora: Margerita – Margerit – Margrit – Margit.

A Margit a 20. század első felében volt a legnépszerűbb, az 1990-es években már ritka név, a Gréta gyakori, a Margaréta igen ritka, a Margarét, Margarita, Gréte, Manga, Margita, Margitta, Margó, Méta, Metta, Peggi és a Réta szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között, kivéve a Grétát, ami a 19-27. legnépszerűbb női név.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában