Az év egyik legszebb időszaka

2023.12.09. 12:00

Minden rosszban van valami hó (képgalériával)

Az elmúlt napokban meglehetősen nagy mennyiségű hó hullott le Dunaújvárosban és a környező településeken, a havazás nyújtotta nem mindennapi lehetőségeket pedig gyerekek és felnőttek egyaránt kihasználják.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Laczkó Izabella

Már szinte el is felejtettük, milyen az, amikor ropog a hó a lábunk alatt, miközben reggel próbáljuk kiásni magunkat és autónkat, hogy időben eljuthassunk munkába, esetleg iskolába. A megfakult emlékektől függetlenül még azért biztosan vissza tudjuk idézni a korábbi havas időszakokat, a mai fiatalság azonban már egész ritkán, vagy talán még soha nem is látott havat, pláne olyan összefüggő hótakarót, amilyen idén Mikulás napján és másnapján hullott az ország számos területén.

 

Fotó: Laczkó Izabella

A tavalyi és az azelőtti év decemberén a csapadékos időjárástól függetlenül sem igazán találkozhattunk hóval. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éves időjárási visszatekintőjéből megtudhatjuk, az enyhe idő miatt nem volt túl sok hó 2022-ben, de 2021-ben is a szokásosnál melegebb napokkal kezdődött a december. Nem csak az előző évek telei voltak gyengék, ugyanis az elmúlt évtizedben jóval kevesebbszer havazott országos átlagban.

Fotó: Laczkó Izabella

Az egybefüggő hótakaró tehát ma már szinte kuriózumnak számít, így nem csoda, hogy sokan rögtön leporolták a rég nem használt szánkókat és húzták a kesztyűt a hógolyócsatához. A hóban ugyanis rengeteg lehetőség kínálkozik a szórakozásra, amit nem csak a gyerekek, de a felnőttek, sőt, a kisállatok is élveznek. A szánkózás, hóemberépítés, hógolyózás, hóangyalkészítés mind igazi téli szabadidős tevékenység, amit egytől egyig mindenki szeret csinálni. A Vasvári Pál Általános Iskola alsós diákjai is kihasználták a hófedte Petőfi-ligetet, ahol felszabadultan játszottak, természetesen a pedagógusok felügyelete mellett. Lelkesen építették a hóból készült figurákat, kimerülésig dobálták a szépen megformált hógolyókat, sőt, volt, aki még a hóangyalkészítésnek is nekilátott. A havas buliban a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai is benne voltak, a suli utáni nagy csata tehát itt sem maradhatott el.

A nagy hó tehát nem csak a takarítással, lapátolással, jégkaparással jár, hanem sok-sok játékkal, szórakozással. A melegedő bolygónk miatt évről évre kevesebb téli napot élhetünk meg, így érdemes kihasználni a havazás nyújtotta lehetőségeket, és meglátni a jót a sokak számára bosszantó időjárásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában