Környezettudatosság

2023.12.26. 11:30

A fenntarthatóság menő, még karácsonykor is!

Itt az év egyik legszebb ünnepe, de könnyen lehet, hogy a környezetünket érintő globális krízis pár év múlva már megakadályozza, hogy boldog karácsonyunk legyen.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Ahogyan azt sokan mondják, már a csapból is a környezettudatos életmódra nevelés folyik, azonban ez nem véletlen. A saját, és nem mellesleg bolygónk egészsége érdekében ugyanis szükség van a változásra. Az eco-tudatos felfogás így az ünnepekkor is esszenciális, hiszen ekkor hatalmas ugrás tapasztalható a szemétgenerálás terén. Karácsonykor nagyjából 30 százalékkal több szemetet termelünk, mint általában, mindez pedig főleg az óriási volumenű csomagolópapírnak, a végtelen mennyiségű ünnepi ételkavalkádnak és a kidobott fenyőfák halmazának köszönhető.

A SteiGen és az UniCredit Bank kutatása már pár évvel ezelőtt választ adott a magyarok fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjére. Megállapították, hogy szinte mindenkinek mást jelent a fenntarthatóság, és a környezettudatossággal kapcsolatos motiváció forrása is generációnként eltérő. A kutatásból kiderült, a válaszadók 46 százaléka egyetért azzal, hogy fenntartható életmódjukat anyagi érdekek vezérlik (azaz nem dobnak ki ételt és újrahasznosítanak, hogy spóroljanak), mintsem a környezettudatosság. Ez egyfelől teljesen érthető, azonban fontos lenne Földünk érdekeit is szem előtt tartani, amikor a tudatosabb életvitelre törekszünk.

Kétségkívül nehéz feladat egy bevett szokáson változtatni, újat kipróbálni, és talán még nehezebb feladni a megszokott kényelmet, legyen az akár karácsonykor vagy az év többi napján. Lehet, hogy ebben az évben sikerült is elcsábulnunk a boltok kínálta ezerféle pompás ünnepi dísz és csillogó dekorációk láttán, és lehet, hogy mint sok mindenkit, a leárazások minket is beszippantottak, és mielőtt feleszméltünk volna, felesleges dolgokkal teli szatyrokkal hagytuk el a kasszát.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Bár a karácsony már javában zajlik, még mindig nem késő megtenni néhány lépést, annak érdekében, hogy közelebb kerülhessünk az ideális, fenntarthatóság-fókuszú ünnephez. Íme néhány tipp, amivel még be lehet hozni a lemaradást:

Csomagolás

A karácsony után érkező vendégek ajándéka még be sincs csomagolva? Nem gond! A legegyszerűbb, és legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha csomagolásmentes ajándékozási módot választunk. Valószínűleg mindenkinek van egy hely, ahol a korábban kapott ajándékos tasakokat tárolja, ilyenkor jó, ha azokba bújtatjuk a meglepetéseket, így szükségtelenné válik a műanyagot tartalmazó papírcsomagolás, ami mindenképpen a kukában végzi.

Karácsonyi menü

Az ételpazarlás nem menő, ezt talán mindenki tudja, azonban ez valahogy feledésbe merül, ha az ünnepekről van szó. Ilyenkor ugyanis fékezhetetlenül többfogásos vacsorát varázsolunk az asztalra, sütemények és nassolni valók kavalkádjával készülünk, és még a családtagok is meglepnek minket egy-két finomsággal. A karácsonyi ételek nagy része megmarad, amit az ünnepek után a szemetes fogyaszt el jóízűen. Sajnos nehéz megsaccolni, hogy a karácsonyi összejövetelkor éppen elég étel kerüljön az asztalra, de egy tudatos tervezés és egy mértékletes sütés-főzés sokat segíthet az ételpazarlás elkerülésében (és így talán az ünnepek előtti súlyunkat is meg tudjuk őrizni).

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Díszek

Valószínűleg már minden lakás hetek óta díszáradatban úszik, azonban a gyermekes családok számára egy szuper elfoglaltság lehet az ünnepekkor a közös, kézzel készített karácsonyi díszítőelemek gyártása. A remek időtöltés mellett azonban még jobb, hogy ezek a kreációk később fel is használhatók, mint karácsonyi díszek, felváltva ezzel a drága (és gyakran rossz minőségű) műanyag ornamentumokat.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Mindezek mellett persze rengeteg más módon lehet környezetbaráttá varázsolni a karácsonyt, mint például újrahasznosított, zöld ajándékokkal, már nem használt, feleslegessé vált karácsonyi holmik eladományozásával, a karácsonyi fények tudatos használatával, vagy a műfenyő mellőzésével. Nem kell azonban az idei ünnepnek bűntudatban telnie, ha a felsorolt javaslatok egyike sem kivitelezhető, de ha felkészülten szeretnénk belevágni a jövő évi karácsonyba, érdemes fontolóra venni a túlfogyasztás megelőzésére irányuló tanácsokat, és másokat is informálni a környezettudatosabb lehetőségekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában