Ilyet még nem láttál ma!

2023.09.23. 07:00

Pusztaromantika, amikor a ló van felül (képgalériával)

Nyalka csikóslegényekkel manapság turisztikai programokon, vagy vidéki települések szüreti mulatságain találkozhatunk. De vajon hogy él ma egy igazi csikós, aki ráadásul különleges kunsztokat is tud lovával?

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Malics Georgina, egy ráckeresztúri magánistálló vezetője kereste meg lapunkat, hogy egyik kedves munkatársa 33. születésnapja alkalmából meglepetést szerezzen neki, egyben figyelmünkbe ajánlotta a születésnapos személyét, akinek nem mindennapi hobbija van, ugyanis csikós. Nem is akármilyen, mert a térségben egyedülálló attrakciók vannak a tarsolyában.

Így hát utunk Pusztaszabolcsra vezetett, hogy tudósíthassunk a vármegyében, de még a térségben is különleges csikós programról.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A városi ember manapság leginkább turisztikai programokon, vagy vidéki települések szüreti mulatságain találkozhat tradicionális lovasbemutatókkal. Esetleg egy-egy filmben, könyvön keresztül elevenednek meg a vidék régvolt tipikus karakterei. A személyes kedvencem a Talpuk alatt fütyül a szél című film, amelyben a téma minden kelléke szerepelt: csikóskalap, csárda, karikás ostor.

Pedig hajdanán a csikósok a pusztai hierarchia élén álltak. A ménes pásztorait a történeti leírások a puszta arisztokratáinak is nevezik. Hajdanán a parasztság föld nélküli társadalmi rétege állt pásztornak. Azoknak, akiknek saját föld híján nem volt hol gazdálkodniuk, más mesterség után kellett nézniük, ami továbbra is a mezőgazdasághoz kötötte őket. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Pusztaszabolcson Csanádi Gergő hagyományos csikós öltözetben várt minket. Kékfestő ruhája, széles karimájú kalapja, fekete mellénye és szép bőr csizmája a külföldiek körében még mindig élő gulyás-csikós romantika élményét vetítette elő, és nem is okozott csalódást, sőt!

Gergő elsőként lefektette lovát, pusztapihenőt tartott, felhasaltatta, ültette, puszta-fotelt, majd a kilátó nevű figurát mutatva be, legvégül –szinte egyedülálló módon – felemelte Lucifer nevű lovát. Külön élmény volt az ember és a ló összhangját megfigyelni, miközben a nyalka csikós legény karikás ostorát végig pattogtatta. Akárcsak mintha, magát a híres betyárt, Angyal Bandit látnánk, aki éppen elrabolni készül egy szemrevaló leányzót. 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Gergő élete azonban ennél sokkal kiegyensúlyozottabb. Egész családja lovas, a dédnagyapja tsz-hintós volt. Már gyerekkorában egy révbéri kiránduláson eldöntötte, hogy csikós lesz, amikor látott egy bemutatót. 

Sokat tanult autodidakta módon és Révbéren is. Jelenleg a háztáji gazdaságban három lova van.

Főállásban nem csikósként, hanem állategészségügyi végzettsége kapcsán dolgozik egy istállóban. De minden hétvégén fellépésekre jár külföldre, vagy hazai bemutatókra, többször fellép a lovasszínházban és nagy boldogságban él feleségével, sok barátja és szerető családja körében.

Ilyen körben ünnepelte születésnapját is, állítása szerint majd’ egy hétig. Így tehát nincs más dolgunk, mint, hogy itt a cikk végén mi is boldog születésnapot kívánjunk neki! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában