Dr. Unger Zsolt

2023.08.27. 13:00

Az ügyvéd tanácsa: a fizetési meghagyásról

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Ha fizetési meghagyást kapunk nem jó megoldás, ha az illető a levelet félredobja, és nem foglalkozik vele.

Mivel ha a fizetési meghagyásban foglalt követelést nem vitatja, akkor a jogerőre emelkedett fizetési meghagyás a jogerős bírósági ítélettel azonos értékűnek tekintendő. Ez azt jelenti, hogy a kötelezett olyan helyzetbe kerül, mintha bíróság mondta volna ki, hogy a fizetési meghagyásban foglalt összeggel tartozik. Így ez a tartozás bírósági végrehajtás útján végrehajthatóvá válik.

A fizetési meghagyásból ki kell derülnie, hogy ki, milyen összeget és milyen okból követel. Ha elsőre nem tudjuk beazonosítani, hogy miért követelik a fizetési meghagyásban foglalt összeget, akkor érdemes alaposabban áttanulmányozni az iratot, mivel abban szerepelnie kell a követelés beazonosításához szükséges adatoknak. Például ilyen adat lehet a lejárt számla sorszáma, a tartozást megalapozó szerződés megnevezése.

Az iratnak tartalmaznia kell a fizetési meghagyás iránti kérelem rövid indokolását is.

Ha a fizetési meghagyásban foglalt tartozással nem ért egyet a kötelezett, akkor a fizetési meghagyással szemben ellentmondással élhet. Az ellentmondást a fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni.

Ha a kötelezett határidőben ellentmondással él, akkor az eljárás perré alakul és az ügy a bíróságon polgári perként folytatódik tovább. Ha viszont ellentmondást nem terjeszt elő vagy az ellentmondás benyújtásával elkésik, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

Az írásbeli ellentmondás akkor megfelelő, ha a kötelezett az ellentmondást saját maga írja és aláírja, vagy nem saját kezűleg írt ellentmondás esetén azt aláírja, és két tanú az ellentmondáson aláírásával igazolja, hogy a kötelezett azt előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el.

Az írásbeli ellentmondást akkor kell határidőben benyújtottnak tekinteni, ha azt a kötelezett legkésőbb a 15 napos határidő utolsó napján postára adta.

Fontos, hogy az ellentmondást annak a közjegyzőnek kell megküldeni, aki a fizetési meghagyásban feltüntetésre került, nem pedig a fizetési meghagyás borítékján feltüntetett feladónak, ami a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Természetes személy az ellentmondást személyesen, szóban iselőterjesztheti. Ezt megteheti akár a fizetési meghagyást kibocsátó közjegyzőnél, akár bármely más magyarországi közjegyzőnél.

A cégek, egyéni vállalkozók csak elektronikus úton, az erre szolgáló rendszeren keresztül élhetnek ellentmondással. Ha szabálytalanul,például postai levélben nyújtják be az ellentmondást, azt az eljáró közjegyző nem veszi figyelembe.

Ha a kötelezett nem kíván ellentmondással élni, akkor joga van arra, hogy részletfizetést vagy fizetési halasztást kérjen a közjegyzőtől. Ezt kizárólag az ellentmondásra nyitva álló 15 napos határidőben kérheti az ellentmondással azonos módon benyújtva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában