Vízminőség

2023.06.12. 17:30

Bátran strandolhatunk: a hazai természetes fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást – közölte a napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Az értékelés szerint hazánkban folyamatosan csökken a kifogásolt vízminőségű strandok száma, az elmúlt évben kifogásolt kategóriába mindösszesen 3 természetes fürdővíz esett. A minősítés az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év teljes adatsora alapján készült. A Magyarországon nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand - makói Maros Kalandpart; soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand - került.

Megnéztünk, aktuálisan milyen besorolással rendelkeznek a közeli, illetve a térségünk polgárai által népszerű szabadvízi fürdőhelyek. A Velencei-tó esetében 13 strandon vettek mintát május 22-én. Négy strand kapott kiváló minősítést, hét jó, valamint két fürdőhely kapott tűrhető besorolást. A Balatonnál a kijelölt strandok döntő többsége kiváló minősítést kapott. A dunapataji Szelidi-tó Nagy strandja jó minősítést szerzett a szintén május végén történt vizsgálat során. Az NNK nyilvánosan elérhető fürdővízminőségi térképe szerint a Szalki-szigeti strand kiváló értékeléssel bír, ám feltehetően a május végén, június elején levonult dunai árhullám miatt itt még friss adat nem áll rendelkezésre.

Strandoló gyerekek a Szalki-szigeten 
Fotó: Zsedrovits Enikő

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, pl. kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, de ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége – olvasható az NNK közleményében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában