Akár ötven évig is élhetnek a kosborok

2023.05.14. 15:00

Virágzó kamaszok és vének erdőn, s mezőn

Elhull a virág, eliramlik az élet, mondja a költő, de azért nem minden virág felett múlik el ilyen könnyen az idő. Május van, több védett növényünk virágzási ideje, de közülük talán a kosborról tudunk a legkevesebbet, pedig érdekes és rendkívül hosszú élete van, mialatt akár 20 évig is pihenhet.

Palocsai Jenő

Április végétől június elejéig virágzik, vagyis május közepén van a csúcs

Forrás: Palocsai Jenő / FMH

Egy nyílt, illetve részben fás helyen, akár egy karsztbokorerdőben, vagy egy gyertyános-, cseres, esetleg száraz és meleg tölgyesekben, gesztenyésekben, de még egy felhagyott szőlőben, gyümölcsösben is lehullhat az apró mag, ami aztán közel egy évig, átlagosan 300 napig pihen. Ezen nyugalmi időszak után kezd csak el csírázni a gombaszimbiontája segítségével. Aztán hat-hét éven át csak az évelő növény föld alatti ikergumói növekednek, és csak ezt követően lesz látható a zöld hajtása a felszínen. 

Kétezer méteres magasságig sok helyen megterem a Bíboros kosbor, de mivel érzékeny növény, ezért szigorúan védett hazánkban
Forrás: Palocsai Jenő / FMH

Kell 13-15 év, mire elindul a gumókból a fejlődés, vagyis a 30-60, de esetenként 90 cm magas szár és annak tövében a fényes világoszöld tőlevelek. Végül, az általában bíborosan futtatott szár tetején megjelennek virágzatszerűen összeboruló lepellevelek, vagyis a szirmok, melyek barnás-bíborvörösen erezettek-pontozottak, és ha megtermékenyül egy arra járó méh segítségével, a levelek elsárgulnak, és magok tízezreit hullajtja el a növény, ami akár fél évszázadon át is élhet és mivel április végétől június elejéig virágzik, vagyis május közepén van a csúcs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában