Véradás

2023.05.16. 17:30

Feléledt a nemzet sportvárosa, segíteni akart

Megdőlt a rekord! A közel 200 fővel jelentősen átlépték az eddigi 160 véradót jelentő határt. Nagyon sokan adtak vért ma reggel 9 órától az uszodában, eleget téve a Jót, Szívből - Dunaújvárosért! akciócsoport invitálásának! A véradás csütörtökön folytatódik.

DH

Fotó: LI

Délelőtt fél tíz. Általában nem ez csúcsidőszak a Fabó Éva Sportuszodában, az uszoda feljáróján és tribünjén azonban kígyózik a sor. A sportolói véradásra regisztrálnak a résztvevők. A rendezvény főszervezője, Balogh Katalin lapunknak elmondta a kezdés után nem sokkal: 

- Örömteli, hogy már a reggeli és a délelőtti órákban ilyen sokan vannak, ha ez a részvétel kitart, akkor átléphetjük a napi 160 véradót jelentő határt. Ez úton is köszönöm mindenkinek, aki eljön és példaértékű a dunaújvárosi és a városkönyéki sportszervezetek hozzáállása is.

Már a kezdés utáni fél órában érkeztek véradók az uszodában kialakított bázishelyre      
Fotó: LI

A Jót, Szívből – Dunaújvárosért! akciócsoport vezetője Petrás Gábor, úgy fogalmazott a nagyszabású eseményüket megelőzően: - Négy éve, más keretek között már próbálkoztunk hasonlóval – akkor mérsékelt sikerrel. Most azonban egy széles összefogásra alapozva, a város sportszervezeteit és a klubok szurkolóit is megszólítva bízunk abban, hogy érdemben tudjuk növelni a véradók számát hosszabb távon is.

Reggeltől folyamatosan érkeztek a sportolók, a csapatok - és már kora délután látszott: a siker minden várakozást felülmúló lehet. És lett is!

A tervezett zárás előtt fél órával még mindig kígyózott a vért adni szándékozók sora, akkor éppen a kézilabdások álltak sorba, hogy vérvételre nyújthassák a karjukat. Már akkor borítékolta Petrás Gábor: - Minden bizonnyal maradunk még tovább, mint 16 óra, hiszen sokan érkeznek még most is. A 160-as tervet meghaladtuk, mi több, már jócskán  200 feletti résztvevőnél járunk. Eljöttek vért adni a női kézilabdázók, a jégkorongozók, a röplabdázók, a városi futók, a város rekreációs sportolói, eljött Kovács Zsófia tornász is, és a vízilabdázók közül is néhányan. 

Este fél 7 után pár perccel Petrás Gábor felhívta szerkesztőségünket azzal, hogy végül 191-en adtak vért a keddi napon, a kézilabdás lányok egy részének el kellett mennie így ők május 18-án, csütörtökön "pótolják" az életmentő véradást - a kapott információ szerint - az OBI Barkács Áruházban szervezendő véradáson délután két és öt óra között. Ide várják majd azokat is, akik továbbra is szeretnének vért adni.

Szalontai Péter és Azari Zsolt is segítésre nyújtotta a karját
Fotó: Ihász Martin

Lapunknak három véradó is nyilatkozott:

Dr. Eszenyi Zoltán: - A Dunaújvárosi Triatlon Sport Egyesületet képviselem ezen a véradáson. Nem vagyok rendszeres véradó, ám fontosnak tartom, hogy kiálljunk ilyen fontos ügyek mellett. Bárkivel történhet olyan esemény, amikor vérre van szüksége, kötelességünk segíteni.

Eszenyi Zoltán
Fotó: LI

Bachrathy Kornél, a dunaújvárosi amerikaifutball-csapat korábbi játékosa és szakvezetője: Első bálozó vagyok, kicsit izgulok is. A lényeg, hogy alig félórás ráfordítással sokaknak segíthetünk. Fontos az üzenete ennek az akciónak.

Bachraty Kornél
Fotó: LI

Sraj Bernadett, a dunaújvárosi női futsall-csapat tagja: - Rendszeres véradó vagyok, így nem volt kérdés számomra, hogy ma itt legyek. Minden ilyen kezdeményezés fontos. E rendezvény bizonyíthatja, hogy a városi és városkörnyéki sportolók is képesek összefogni egy jó ügy érdekében.

Sraj Bernadett
Fotó: LI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában